Dijalog

Kako iz dnevno-politickog zrvnja?

Zrenjanin - Proslog petka gost zrenjaninske »Gradjansk citaonice« koju vode Slavko Golic i Miroslav Samardzic i koji su do sada organizovali citav set veoma zapazenih tematskih seansi, bio je beogradski profesor Mirko Djordjevic. Predavanje koje je tom prilikom odrzao, kao i razgovor sa posetiocima ove tribine, odnosili su se prevashodno na temu »Vera i nacija«. Suorganizator je bio beogradski Centar za antiratnu akciju.

»Osnovne zablude, pre svega, proisticu iz tumacenja dva kljucna pojma a to su religija i vera sto mnogi smatraju jednim istim. Medjutim, religija je traganje za smislom, dok je vera iskljucivo nesto individualno«, rekao je prof. Djordjevic u uvodnom delu svog izlaganja, iznevsi zatim i jednu tezu po kojoj postoji misljenje da ce hriscanstvo u celini doziveti veoma duboku krizu i mozda cak nestati. »Ne bih se slozio s tim, mada je uocljivo to, a narocito na Istoku, da je odnos crkve i nacije doziveo drasticne promene i sto se posebno oseca na pravoslavnom Istoku gde su se crkva i nacija uplele u gotovo nerazmrsiv cvor.«

To je, prema recima prof. Djordjevica, pre svega, posledica toga sto vecina drzava na Istoku nije bila pluralistickog sistema za razliku od Zapada gde su drustva bila mahom demokratskog tipa pa se samim tim i odnos crkve i nacije postavljao na drugacijim temeljima. Osim toga, na Istoku postoji i specifican teret istorije koja na ovim prostorima veoma sporo prolazi, a hriscanstvo bi, gledano u celini, vec moralo da se okrene nekim novim znacima vremena.

»Moze se cak reci da zivimo u vreme filetizma sto znaci da se nacija stavlja iznad crkve. Tako da se, zapravo, ovde vec moze postaviti pitanje direktnog odnosa drzave i crkve koja se odjednom nasla u gotovo nemilosrdnom dnevno-politickom zrvnju iz kojeg, po svemu sudeci, nije znala da izadje bez odredjenih posledica«, rekao je prof. Djordjevic.

S. Stankov


Republika br.151 1-15. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana