Dogadjanja

»Samoukidanje« UDBE

Dnevni telegraf je, 23. oktobra, objavio vaznu vest, pod naslovom »Ukidamo UDBU«. Vest potice od Radmila Bogdanovica, bivseg visokog funkcionera unutrasnjih poslova; sada je clan GO SPS i v. d. predsednika Veca gradjana Savezne skupstine. Prema izjavi Bogdanovica, Savezna skupstina ce doneti odgovarajuce zakone kojima ce pomenuta UDBA, jednostavno, nestati, a time, veli on, »SRJ biti zaokruzena kao pravna drzava«.

Svima kojima je istinski stalo do demokratije ova vest zvuci optimisticki. Ali, tesko je verovati da ce se obecanja ispuniti, pogotovo kada se iole poznaje istorija politicke policije, i da obecanja daju njeni funkcioneri, sadasnji i bivsi (mnogi sumnjaju da se to uopste moze postati) funkcioneri politicke policije. Dobro, cak i kada bi se takvo cudo desilo, u ovoj stvari izostaju dve stvari: utvrdjivanje odgovornosti za dosadasnje delovanje i buduca javna kontrola nad njom, svejedno kako ce se zvati.

I stabilne demokratije povremeno imaju probleme sa svojom tajnom policijom. Jos vece teskoce imaju zemlje bivseg »realnog socijalizma« koje su vec zakoracile u demokratiju, ali jos uvek nisu uspele da se oslobode dubokih tragova ove mocne a nekontrolisane sluzbe.

Nekada se nasa zemlja trsila prednjacenjem ispred ostalih zemalja »realnog socijalizma«, izmedju ostalog, i samoupravnim ukidanjem »klasicne« drzave, kao i »samoukidanjem« vladajuce partije tako sto ce ona postati - vodeca. Barem onima koji su sve to doziveli ne bi trebalo da bude tesko da pazljivo citaju vesti, i kada zvuce privlacno.

Vasilije Popovic


Republika br.151 1-15. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana