Dogadjanja

Strpci: Vlast bez savesti

Posle vise od tri i po godine najzad se saznalo da je 17 putnika otetih u stanici Strpci tragicno zavrsilo. Njihova zla sudbina i zvanicno je potvrdjena kada je ovih dana predsednik Crne Gore Momir Bulatovic uputio telegrame saucesca porodicama pobijenih putnika. Ali, umesto da to priznanje podstakne energicnu istragu, koja je ove tri i po godine vodjena traljavo i pristrasno, svi znaci ukazuju da rezim, u stvari, zeli da ceo slucaj, veoma neprijatan po njih, sto pre zataska. Bulatovic, na primer, u svojim telegramima govori o »neduznim i nevinim zrtvama surovog gradjanskog rata u Bosni i Hercegovini«. On jos dodaje da »nevine zrtve otmice u Strpcima ne treba opterecivati bilo kakvom mogucom politizacijom«. Ni traga od obecanja da ce i on, kao najvisi drzavni sluzbenik, traziti istragu do otkrivanja prave istine.

Dok je Bulatovic bar formalno ispunio pravila uljudnog ponasanja, ostali o tome cute kao zaliveni. Slobodan Milosevic, koji je svojevremeno obecao »da ce prevrnuti i nebo i zemlju« da se pronadju krivci, nije se cak oglasio ni telegramom saucesca. Zoran Lilic, takodje. Cute i pravosudni organi, sve tri vlade i njihove nadlezne sluzbe. Hoce li se bar neka od ove nase tri skupstine zainteresovati da istera na cistinu ovaj zlocin najveci na tlu Srbije u toku ovog cetvorogodisnjeg rata »u kojem mi nismo ucestvovali«?

Dogadjaj u Strpcima, kao i ceo niz dogadjanja poslednjih dana, jos jednom nas podseca na nedoslednost vlasti koja za svoje gradjane ima dvostruka merila. Kada su nedavno u Podujevu ubijena dva sluzbenika MUP-a Srbije smesta su na mesto nesrece dosli Sainovic i Sokolovic obecavajuci narodu punu zastitu i novu specijalnu jedinicu. A Momir Bulatovic je ovih dana pretio kako samo ceka da prodju izbori pa da tuzi neke opozicione vodje, jer, kako kaze »mora da cuva obraz od uvreda«. Dabome, svako mora da bude zasticen. Ali, ko ce ubuduce da stiti Muslimane, ako se krivcima za zlocin u Strpcima kukavicki i diskriminatorski progleda kroz prste?

D. I.


Republika br.151 1-15. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana