Dogadjanja

Cetnicki ustasluci

Pre nekoliko meseci u Somboru se desio incident koji je uznemirio stanovnike ovog grada i okoline: zid pravoslavne crkve osvanuo je isaran grafitima »HDZ«, »Ovo je Hrvatska« i slicno. U visenacionalnoj sredini, punoj izbeglica i u blizini donedavne linije fronta ovo nije moglo da prodje bez reakcija. Kasnije je objavljeno da su otkriveni pisci grafita: za ovaj cin optuzeni su Somborci Djordje Kelic i Goran Nikolic. To je zbunilo one koji su bili sigurni da se »autori« provokativnih parola zovu Josip, Ante ili Stjepan. Novo iznenadjenje je stiglo sredinom oktobra kada je somborski SUP objavio da je uhapsio Dragana Bogdanovica i Pericu Jankovica, lokalne funkcionere Srpske radikalne stranke. Optuzba: nelegalno posedovanje oruzja (u pitanju je veliki arsenal pusaka, bombi, raketnih bacaca, mitraljeza, nagaznih i tromblonskih mina, eksploziva i municije svih vrsta) izazivanje opste opasnosti i terorizam. Takodje je, pod slicnim optuzbama, uhapseno i desetak njihovih saradnika. Optuzbu za terorizam »zaradili« su tako sto su postavili eksploziv na put Sombor-Bezdan i tako ostetili obliznji most preko Dunava (koji je na tom mestu medjudrzavna granica SRJ i Hrvatske) i postavljali eksplozivne naprave u kuce. Ono sto povezuje pricu o grafitima sa onom o terorizmu i »kolekcionarstvu« oruzja je tvrdnja policije da je Perica Jankovic nalozio Kelicu i Nikolicu, clanovima svoje grupe, da ispisu provokativne parole na zidu pravoslavne crkve.

Pre nekoliko godina je uhvacena i osudjena tzv. bezdanska grupa - hrvatski teroristi koji su hteli da dignu u vazduh most preko Dunava da bi sprecili dolazak vojne i ostale pomoci iz Srbije u Baranju. Nisu uspeli u svojoj nameri, ali ono sto »ustasama« nije poslo za rukom, »cetnici« su, izgleda, resili da sprovedu u delo. Razlog zbog kojeg su to ucinili deluje prilicno nebulozno: da sprece odrzavanje proslave godisnjice Batinske bitke!? Medjutim, prava misterija je sta navodi jednog »cetnika« da ispisuje »ustaske« parole i pravi »Veliku Hrvatsku« usred Backe?

Ako odbacimo pretpostavku da je rec o osobama koje ne znaju sta cine ostaje jedini moguc zakljucak: mrznja se hrani mrznjom drugih; ludilo se pospesuje ako u ogledalu vidi sebi slicno ludilo suprotnog predznaka. Ako nema spoljne pretnje onda nema ni »ugrozenog Srpstva«; ako nema »ugrozenog Srpstva«, u ime cega onda maltretirati, proterivati i pljackati inovernicko stanovnistvo? Ako se vestacki proizvede atmosfera podozrenja prema gradjanima druge nacionalnosti (u ovom slucaju prema Hrvatima), onda ce se gradjani mnogo teze odvaziti da stanu u njihovu odbranu i zastite ih od sikaniranja od strane polusveta motivisanog podjednako mrznjom i pljackom.

Teofil Pancic


Republika br.151 1-15. novembar 1996.
Posaljite nam vas komentar

[Arhiva]

© Copyright Republika & Yurope 1996 - Sva prava zadrzana