Broj 153-154.

1. - 31. decembar 1996.

Dogadjanja
Delotvornost urbane vreve

Urbana vreva i neposredna »horizontalna« komunikacija medju ucesnicima zbivanja, onih u javnom i onih u privatnom prostoru, stvara »atmosferu« dogadjaja, oblik urbaniteta koji izdvaja ulicu od proste saobracajnice grada modernista, grada masine za cirkulisanje i kontrolu ljudi. Na delotvornost vreve na dozivljaj okupljenih racuna se pri reziji podsticanja zeljenog dogadjaja: manifestacija, demonstracija, mitinga, parada, karnevala, procesija, litija - do agresije, ulicnih nereda, barikada, ulicnih borbi - mocnih sredstava urbane drame koja posebnom scenografijom i rezijom emituje poruke do u najtananije damare senzibiliteta. Rekvizite oneobicava masta ucesnika: odeca, bedzevi, zastave, parole, odezde, ripide, natpisi, uzvici, skandiranja, psovke, zvizduci, praporci, zvona, trube, svece, svetiljke, prskalice, petarde, konfeti, spaljivane lutke omrazenih, sareni kisobrani, psi ljubimci; pa bacanje jaja, paradajza, jogurta, kantica s bojom - opste karnevalsko raspolozenje uveseljava ucesnike, ali moze da podstice i agresiju - emitovni naboj malo koga ostavlja ravnodusnim.

Culnost »ulicne demokratije« znatno je obojena neposrednim audio-vizuelnim dodirom lice u lice koji koncentrise paznju na lokalno. Ucestvovanje, poistovecivanje, solidarnost, osecanje zajednistva, ushicenje istim ciljem, radost »sto nas ima«, proizvodi su interakcije u urbanom prostoru. Delotvornost, karakter, uticaj, pravac, ucestalost komunikacije, od rane zajednice slobodnih gradjana antickog polisa, ogranicavali su velicinu grada na broj koji omogucava da se okupljeni u urbanom prostoru poznaju i da orator sopstvenim glasom prenese poruke okupljenima.

Danas, civilizovani svet uoblicava artikulisane mirne poruke, ali pri izboru marsrute i lociranja vodi racuna o urbanom, i o mestima gde je vreva najintenzivnija, da bi se najdelotvornije usmerila energija dozivljaja. Mesta sa najintenzivnijim urbanitetom svedoce o nezamenljivosti pesaka/ucesnika, oslobodjenog pomagala i »apstraktnog«, posrednog, tehnoloskog i otudjenog. Gubitak urbane spontanosti, svodi metode na pusta komandovanja poslusnicima (mitinzi na Uscu i Gazimestanu, na primer).

Ovladati urbanom vrevom znaci prodreti u najdublje osecaje putem neposrednog ucesca, a kad prevlada, zaraza slobode i demokratije se nezaustavljivo siri.

Milan Prodanovic

Broj 153-154.
1. - 31. decembar 1996.


© 1996. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar