Broj 153-154.

1. - 31. decembar 1996.

Dogadjanja
O tempora! O mores!

Skoro ce punih deset groznih godina kako je g. S. Milosevic ocevidni faktor nestabilnosti na Balkanu i sire u regionu; razbio je jednu drzavu, potom je zametnuo rat u Hrvatskoj, planula je nesrecna Bosna i desetine hiljada mrtvih su vidljivi tragovi te politike; nije to g. Milosevic ni krio, okupljenim diplomatskim predstavnicima jos je na Gazimestanu porucio da ce »opet teci krv ovim prostorima« pa ipak, u evropskim politickim kancelarijama su zakljucili da je on »nezamenjivi faktor razresenja krize«. Vremena su uistinu cudna, a obicaji sasvim neshvatljivi; svi se pitaju sta je s Evropom i njenim duhom demokratije - no Zapad ne odustaje od g. Milosevica.

Nije pravo istina, sve svaliti i na taj »truli Zapad« jer ni tamo nema ljudi koji sve shvatiti mogu; posle namestanja izbornih rezultata i grubog krsenja volje naroda, okupila se na beogradskom Trgu Republike, na mitingu, sila sveta, i okrenula se protiv g. Milosevica, i tu je zaista svega bilo; pomenula je gdja Draskovic iz GO SPO puske - izjava je nesmotrena, nikom dobra puske nece doneti niti prizivanje duha pukovnika Apisa - i svi su se zgrozili, ali nikog ni kod nas ni u Evropi nisu uzbudile hiljade pusaka i bajoneta koje Milosevicevi specijalci u lice narodu okrecu na ulicama; besedili su pravi opozicionari, ali se oglasio i g. D. Cosic ideolog katastrofe koji decenijama vec plete slavljenicki venac najkrvavijem coveku Srbije A. Rankovicu i peva tropare drzavnickoj mudrosti g. Milosevica; oglasio se i neuspeli pisac koji je tu skoro izjavio kako ne bi bilo lose »da se u Evropi opet zadime lomace« i to je neshvatljivo - cak i na tom Zapadu koji nam je vekovima kriv.

Vremena su cudna, obicaji neshvatljivi; onaj Rimljanin koji je nad slicnim uzdisao, da je ziv, na beogradskom Trgu Republike ne bi ni uzdahnuo - ostao bi nem!

Jona

Broj 153-154.
1. - 31. decembar 1996.


© 1996. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar