Broj 153-154.

1. - 31. decembar 1996.


Centar za razvoj neprofitnog sektora

Golsvortijeva 18 11000 Beograd Tel/fax: (011) 444 77 63

U Beogradu je osnovan Centar za razvoj neprofitnog sektora sa ciljem da pomogne izgradnju i obnovu dobrovoljnog, neprofitnog sektora u SR Jugoslaviji (Srbiji i Crnoj Gori), te da podstakne razvoj dobrovoljnih gradjanskih inicijativa i civilnog drustva kao neizostavnih faktora u razvoju demokratije.

Sta je Centar?

Centar za razvoj neprofitnog sektora je nevladina, nezavisna, neprofitna institucija koja ima ulogu informativno-dokumentacionog, komunikacionog, savetodavnog i istrazivackog centra. On je servis-organizacija koja pruza usluge neprofitnim, dobrovoljnim, nevladinim organizacijama u SR Jugoslaviji.

Centar sadrzi:

1. bazu podataka o nevladinim, neprofitnim i dobrovoljnim organizacijama u zemlji i inostranstvu;

2. direktorij fondacija i drugih organizacija;

3. opste informacije za sve NVO u zemlji i inostranstvu;

4. koordinira elektronsku mrezu NVO;

5. organizuje seminare i obrazovne skupove;

6. publikuje direktorijume, knjige, brosure i razne informacije potrebne za rad NVO;

7. pruza strucnu i savetodavnu pomoc;

8. vrsi istrazivanja i na osnovu njih pruza ekspertize;

9. posreduje i podstice saradnju izmedju neprofitnih organizacija, izmedju profitnih i neprofitnih organizacija, te izmedju vladinih institucija i nevladinih organizacija;

10. u javnosti promovise ideje i akcije koje se desavaju u neprofitnom sektoru (lobiranjem u medijima).

Koje su delatnosti Centra?

Delatnosti Centra se odvijaju kroz tri vrste programa:

1. informaciono-dokumentacioni program (prikupljanje i distribucija informacija, izdavanje brosura, knjiga, kalendara dogadjaja, direktorijuma, posredovanje u kontaktima i komunikaciji, pruzanje saveta);

2. edukacija i trening-program (strucni i obrazovni skupovi, okrugli stolovi, seminari);

3. istrazivacki program (istrazivanja neprofitnog sektora koja ce se vrsiti u saradnji sa naucnom Grupom za istrazivanje dobrovoljnog sektora i Centrom za filantropiju sa Univerziteta u Indianopolisu, SAD).

Kako radi Centar?

Centar radi kao nevladina, neprofitna agencija. Usluge za sve dobrovoljne, neprofitne organizacije pruza besplatno, a njegova delatnost ne zadire u programsku i upravljacku strukturu samih organizacija.

On egzistira kao »centar za pruzanje pomoci« u okviru svog rada, i to samo onima koji to od njega zele. Centar nece biti arbitar izmedju organizacija, niti ce im odredjivati sta ce one raditi, a to znaci da nece biti u ulozi koordinatora ili nekog nadredjenog tela iz kojeg ce se nekome nesto nametati.

Ako vam zatreba neka informacija, podatak, savet, kontakt, knjiga, casopis ili nesto slicno, slobodno nam se obratite za pomoc. Nastojacemo da vam u tome pomognemo.

Takodje, ako vi imate neke informacije, publikacije ili nesto slicno, o svojim aktivnostima, posaljite nam ih, kako bismo vas uvrstili u bazu podataka, i kako bismo o tome mogli obavestiti ostale pojedince, institucije i organizacije koje su zainteresovane za vas rad.

Zajedno cemo lakse resiti problem, jer mi i postojimo radi vas.

Zarko Paunovic

Branka Petrovic

Broj 153-154.
1. - 31. decembar 1996.


© 1996. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar