Broj 153-154.

1. - 31. decembar 1996.

Hronika
Kultura plus

Biblioteka »Dvadeseti vek«, ciji je osnivac i urednik dr Ivan Colovic, ove godine navrsava cetvrt veka postojanja. Ona je svedocanstvo znanja, kultivisanog ukusa, cvrste koncepcije i beskrajne upornosti i posvecenosti

Oko devedeset knjiga iz oblasti kulture, lingvistike, religije, obrazovanja, antropologije, koje su objavljene u biblioteci tako znakovitog imena kao da potvrdjuju misao Margaret Jursenar: »Mi smo svi naslednici svekolike zemlje«. Te dobre, male knjige, osmisljene tako da budu neophodna literatura strucnjaka, i stalan pratilac intelektualaca i radoznalaca, neprestano nas podsecaju na jedinstvenost sveta od njegovih najdubljih korena i mutne proslosti do danasnjeg shvatanja »duha vremena« i uzleta u buducnost kojoj bi se ponudio zadovoljavajuci odgovor na uznemirujuce pitanje ko smo »mi«, a ko su »drugi« u sveopstoj raznolikosti ljudi.

Biblioteka »Dvadeseti vek« nam vec cetvrt stoleca predocava jedan evropski antropoloski i kulturni Vavilon, ali i ono najznacajnije u svetskoj literaturi i nauci sto Evropu cini delom sveta. Pokrenuta 1971. godine u NU »Braca Stamenkovic«, ova biblioteka je okupila dve stotine pisaca, prevodilaca, priredjivaca, redaktora i drugih saradnika. Zbog politicki »nepodobnih« knjiga Dobrice Cosica Moc i strepnje i Nikole Milosevica Ideologija, psihologija i stvaralastvo, biblioteka 1972. godine prelazi u Dugu, 1974. u BIGZ, 1980. u »Prosvetu«, da bi krajem 1988. godine postala privatno preduzece svog urednika, Ivana Colovica.

Tokom cetvrt veka postojanja, biblioteka »Dvadeseti vek« obogacuje nasa saznanja o savremenom coveku, posebno o njegovim najzapretenijim nitima koje se protezu kroz svet religije, tabua, obicaja, umetnosti, vaspitanja, obrazovanja, kroz svakidasnjicu. Otuda je ona pretezno okrenuta antropologiji, pravoj retkosti u nasem kulturnom podneblju, i kojoj su se, uz Ivana Colovica, svako na svoj nacin i u razlicitim razdobljima posvetili profesorka Zagorka Golubovic, kao i privatni izdavaci poput Slobodana Masica iz Beograda i Zorana Stojanovica iz Sremskih Karlovaca. Svi oni tvore jedno malobrojno ali elitno drustvo posvecenih i upornih poslenika kulture-plus.

Olivija Rusovac

Broj 153-154.
1. - 31. decembar 1996.


© 1996. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar