Broj 155-156.

1. - 31. Januar 1997.

Dogadjanja
Rada radi radnju

RTS je 5. januara emitovala poduzi intervju (na engleskom) s Radom Milentijevic, profesorkom iz SAD o udelu SAD u destabilizaciji Srbije i odlasku s vlasti Slobodana Milosevica. Osnovna teza njenog izlaganja jeste da su SAD nakon pada Berlinskog zida izgubile strateski interes za Jugoslaviju i da su pridonele njenom raspadu; u cemu je CIA, istice ona, imala vaznu ulogu, a ima je i danas kada se budzet za diplomatske sluzbe radikalno krese dok se povecava za pomenutu sluzbu.

Pomenuta teza moze se cesce cuti, pa ona i ne moze biti glavni razlog za primetniji publicitet. On je neposrednije povezan sa odbranom rezima Slobodana Milosevica. To je ocigledno iz celokupnog izlaganja profesorke Milentijevic. Ona u kritickim nastupima predstavnika opozicije iz Srbije (Miodraga Perisica i dr.) vidi kampanju za proterivanje Milosevica, sto ceni kao vrhunski zlocin prema predsedniku koji je izabran ubedljivom vecinom glasova i koji je, kako vele i seljaci iz njene »zavicajne Azanje« spasao Srbiju od krvavog gradjanskog rata. I kao da uvidja skromnost argumentacije, naglasava da su sadasnji lideri opozicije sve sami bivsi komunisti, sto je bez sumnje poslastica za sluzbu koju je prividno kritikovala. Ona uopste ne pominje falsifikovanje rezultata novembarskih izbora!

Inace, Radmila Milentijevic je poznata ovdasnjoj javnosti kao »spasilacki kadar«, iz paketa Milana Panica, u cijoj je vladi bila ministar, da bi mu se energicno suprotstavila kada se ovaj poceo suprotstavljati Milosevicu. Zapamcena je i po protestima gradjana Uzica protiv njene agitacije za Milosevica (1992) i po jednom reagovanju na argumente Vesne Pesic u TV-duelu iz tih dana. Ostao je i neprijatan trag u vezi sa zamasnim finansijskim transakcijama. Radnja radi!

Vasilije Popovic

Broj 155-156.
1. - 31. januar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar