Broj 155-156.

1. - 31. Januar 1997.

Dogadjanja
Osnovano Geteovo drustvo

Nije prvi put da se kod nas osniva Geteovo drustvo. Ideja o tome potekla je jos pocetkom ovog veka. Tadasnje Geteovo drustvo Jugoslavije, osnovano 1922. u Novom Sadu, »svedoci o Geteovom uticaju na kulturni zivot, dok su motivi za osnivanje bili kulturne, literarne i kulturno-politicke prirode«.

Pred prepunom Salom za sednice Filoloskog fakulteta, 20. decembra 1996. godine odrzana je Osnivacka skupstina Geteovog drustva u Beogradu. Predsedavao je prof. dr Miljan Mojasevic, kao jedan od ne samo najboljih poznavalaca Getea i njegovog dela, vec i kao jedan od nasih najvecih strucnjaka za nemacku knjizevnost.

Osnivanje Geteovog drustva Beograda je od velikog znacaja jer je svrha njegovog postojanja da bude »potpuno otvoreno novim traganjima, kritickim preispitivanjima, a odbojno prema svim oblicima iskljucivosti, netrpeljivosti, kako nacionalne, rasne, verske, tako i svake druge. Na takvu intelektualnu sirinu ohrabruje i cinjenica da je Gete sintagmu svetska knjizevnost prvi put i upotrebio govoreci o srpskoj narodnoj poeziji« - istaknuto je u pozivu na Osnivacku skupstinu.

Za predsednika Geteovog drustva izabran je dr Mirko Krivokapic, redovni profesor Filoloskog fakulteta u Beogradu, inace nas eminentni naucnik.

Dragan Cvetkovic

Broj 155-156.
1. - 31. januar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar