Broj 155-156.

1. - 31. Januar 1997.

Dogadjanja
Gulagizacija

Srbija ovih dana lici na ogroman koncentracioni logor. Hiljade do zuba naoruzanih specijalaca sabija pobunjene gradjane na uske prostore u gradovima i, oduzimajuci im pravo na setnju, primorava ih da se krecu samo po nekim ulicama i trgovima.

To je najnovija faza eskalacije nasilja rezima razjarenog sto mu tako dugo ne polazi za rukom da stisa ogorcenje naroda.

Suocen sa tako poraznim bilansom rezim se latio onoga sto mu jos jedino preostaje - odlucio je da, uz pomoc policije, gradjane Srbije zatvori u gradske gulage. Narod i studenti su, ipak, stoicki sacuvali vedru samodisciplinu, pa cak i smisao za humor, izvrgavajuci ruglu drzavnu represiju. Ali, situacija je ponajmanje humorna. Od 24. decembra (dan beogradskog kontramitinga) do sada, jedan covek je ubijen, drugi se u bolnici bori za zivot, a preko stotinu ljudi je divljacki pretuceno.

Dogadjaj od 27. decembra uvece, kada su batinasi u civilu zajedno sa policajcima, u centru Beograda premlacivali neduzan svet, pokazuje da u vrhu vlasti, a kako su mnogi s razlogom uvereni, pre svega u JUL-u, sve vise maha preotima tvrdo jezgro optereceno samoubilackim porivom.

D. I.

Broj 155-156.
1. - 31. januar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar