Broj 155-156.

1. - 31. Januar 1997.

Hronika
Uspeh ohrabruje

Kao teziste delovanja u minuloj godini najavili smo novi pocetak demokratskog procesa. I, dogodilo se. Zadovoljni smo uspesnim predvidjanjem zbivanja. Izborna smena vlasti, makar i na lokalnom nivou, postaje deo i ovdasnje realnosti, ma koliko tegobno i dramaticno.

Novi pocetak demokratskog procesa, dabome, ne moze biti nicija iskljuciva zasluga, pa ni Republike. I pre osam godina, kada smo nas list pokrenuli, verovali smo da je tako nesto realno moguce. Zbog toga smo se svih minulih godina istrajno suprotstavljali stihiji straha, mrznje i nasilja, pre svega razornoj bujici rata. I, kao sto nas nije obeshrabrilo suzbijanje demokratskih promena, tako nas ni sam prekid rata ne ohrabruje da poverujemo kako ce samim tim stvari krenuti nabolje. Umesto da se gordimo doslednim antiratnim stavom, trgujemo stecenim ugledom ili se vajkamo sto nas i dalje u nekim krugovima ne podnose ili cak mrze, valja nastaviti istim smerom. Uslovi su danas svakako tezi, pre svega zbog posledica rata, ali steceno iskustvo donosi izvesne prednosti. I to ne samo na nasoj strani. A i nama je danas lakse, jer ne moramo uvek iznova dokazivati svoja polazna stanovista posto ih sve veci broj ljudi prihvata. Kao prvi opozicioni list u Jugoslaviji, i onda i sada, sebe vidimo kao deo pokreta za demokratiju. Mi ne tezimo jednakoj distanci prema idejama o slobodi i ideologijama mrznje, antidemokratskoj vlasti i nacelnoj opoziciji. Tek kada se ukloni monopol na najmocnije medije, koji ih od sredstava informisanja pretvara u instrumente torture, Republika moze biti neutralna, s jednakom distancom prema svima (dakako, ako tako citaoci i saradnici odluce).

U minuloj godini desilo se jos jedno prijatno iznenadjenje. Za seriju analitickih ogleda, koju smo potom (u saradnji s drugim izdavacima) izdali kao zbornik radova Srpska strana rata, nas list i njegov glavni i odgovorni urednik dobili su veliko priznanje kolega novinara - nagradu »Dusan Bogavac«, koja se vec godinama dodeljuje za izraziti eticki angazman. Pomenuta knjiga je vec naisla na veoma pozitivne ocene u oko 30 domacih i stranih listova i casopisa i sve cesce se citira u domacim i stranim publikacijama. U pripremi su i prevodi na strane jezike. Prema oceni recenzenata, rec je o zamasnom kulturnom poduhvatu.

Jos jedan nas projekat - »Grad i gradjanin« - koji smo zapoceli prosle godine nailazi na sve vece razumevanje i podrsku. Ocekivali smo, pokazalo se s dobrim razlozima, da se pokretaci razvojnih promena nalaze u urbanim jezgrima Srbije, i to po pravilu bas tamo gde je 17. novembra pobedila demokratska opozicija. Kao rezultat tog procesa nastao je i Savez slobodnih gradova i opstina Srbije a Republika je pokrenula njegovo glasilo - Glasnik. Jos zamasniji je projekat »Put ka miru« ciji ce rezultati biti sve vidljiviji u ovoj godini.

Izvesni uspesi su nas ohrabrili da nastavimo svoj posao, ocekujuci razumevanje i podrsku saradnika i citalaca, slicnih medija, demokratskih institucija i organizacija.

Zahvaljujemo svima koji su nam cestitali Novu godinu.

Urednistvo

Broj 155-156.
1. - 31. januar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar