Broj 155-156.

1. - 31. Januar 1997.

Dogadjanja
Buka kao lek

Pocetak Nove godine obelezen je i lupom u serpe i slicnom bukom u vreme udarne emisije drzavne televizije, TV Dnevnika od 19,30 do 20 casova. Lupa se siri iz stanova, s balkona, po ulicama, kvartovima, odjekuje citav Beograd, kao da milion ljudi daje oduska povecoj teskobi.

I ranije je bilo slicnih ideja, narocito u vreme sistematskog huskanja na nacionalnu mrznju i rat. Pozivalo se i na iskustvo poljske opozicije koja je u vreme slicne propagandne torture rezima setala ulicama a ugasene televizore isticala na prozorima. Ali, nista se nije desilo.

Dara je prevrsila meru na samu Novu godinu, kada je drzavna televizija uskratila javnosti i tako ociglednu cinjenicu da je minule »lude noci« Beograd bio preplavljen stotinama hiljada razdraganih ljudi.

Nesto slicno, setice se stariji Beogradjani, dogadjalo se i pre vise decenija, dok se televizija tek pomaljala, kada su se gradjani veselili i »pajatali« po ulicama, sto je spadalo u uobicajeni »novogodisnji program«. Sada je stvar daleko ozbiljnija. Gradjani, i to sve brojniji, gnevni su na propagandu koja ih ignorise ili ruzi, sve do »izdajnika« i »fasista«. To je, po svemu sudeci, navelo ljude da ovako bucno izraze svoj protest protiv zloupotrebe rezimske televizije, makar da se samo dusevno olaksaju ako vec ne mogu neposrednije da uklone zlo.

Dusan Mojsin

Broj 155-156.
1. - 31. januar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar