Broj 155-156.

1. - 31. Januar 1997.

Dogadjanja
Institucije za zamajavanje

Sta, dakle, znaci cuvena sintagma »institucija sistema«, koja je tako draga nasoj vlasti? Kada je pre neki dan, na osnovu predloga svog Ministarstva pravde, utvrdila da je koalicija Zajedno pobedila u Nisu, Vlada Srbije je u svom saopstenju slavodobitno dodala da i »ovaj primer pokazuje da se problemi, propusti, greske i zloupotrebe mogu efikasno resavati samo u institucijama sistema«.

Ali, zar institucija sistema nije i narodna volja izrazena na izborima od 17. novembra? Kako je mogucno da Vlada tu volju naroda gazi, a da za vrhovnog presuditelja u stvarima izbora uzima sebe i svoje ministarstvo? Gde su tu Ustav i zakoni?

U stvari, sustina je u necem drugom. Ova vlast jednog dana vrati Nis, drugog Vrsac, a treceg dana, mozda, neki treci grad. Sve dozirano na kasicicu ne bi li tako stisala ogorcenje naroda i kupila jos malo vremena za sebe. Da li onda moze da se govori o ustavnim institucijama ili o institucijama za zamajavanje i izigravanje?

Za one koji otimaju i kapom i sakom, a na jedvite jade ponesto i vrate, narod ima lepu izreku: Kradu na sajtov, a vracaju na pipu! Eto, u tome i jeste cela njihova prica o institucijama sistema.

D. I.

Broj 155-156.
1. - 31. januar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar