Broj 157

1. - 15. februar 1997.

Hronika
Revitalizacija gradjanina i grada

U Zrenjaninu (u Svecanoj sali Gradske kuce), 8. februara su odrzana dva skupa koja su se neposredno bavila sadasnjim stanjem i mogucnostima obnove normalnog zivota, pre svega u opstinama i gradovima gde je demokratska opozicija pobedila na novembarskim izborima.

Javna rasprava

U organizaciji Kluba odbornika koalicije Zajedno i Gradjanske citaonice, odrzana je javna rasprava o sadasnjem stanju i mogucem razvoju grada; podsticaj za raspravu bio je tematski dodatak Republike o Zrenjaninu (prestampan i u lokalnom listu Zrenjanin). U prisustvu preko stotine gradjana, strucnjaka iz raznih oblasti, sadasnjih i bivsih funkcionera, te brojnih gostiju iz drugih gradova, kao i biskupa Katolicke crkve Lesla Huzvara i protojereja Srpske pravoslavne crkve Andjelka Stojanova, oko dva sata je trajala veoma sadrzajna debata kojoj su predsedavali predsednik Skupstine opstine dr Zlatomir Kozlovacki i predsednik Gradjanske citaonice Slavko Golic.

U razgovoru su ucestvovali privrednici, bankari, urbanisti, profesori, inzenjeri i ekonomisti, novinari, ekolozi, odbornici i narodni poslanici. Preovladala je ocena da grad ubrzano gubi mesto koje je nekada imao u zemlji i evropskim tokovima, i da sadasnju situaciju karakterise centralizacija vlasti i finansija u vrhovima Republike, a gomilanje privrednih, socijalnih i ostalih problema u lokalnim okvirima. Republika uzima dazbine, a ne vraca ni onaj deo koji je po vazecim zakonima obavezna da vrati. Polozaj poljoprivrednika i poljoprivrede je sve tezi - jos im nisu placeni lanjski proizvodi, niti su reseni drugi problemi - a neposredno predstoji setva (za koju je znatan deo obradivih povrsina nepripremljen). I polozaj zanatlija i drugih privatnih delatnosti daleko je od povoljnog, a razvojni potencijali su daleko veci od sadasnjih rezultata.

Pokretni pokretac promena

Vec od svog osnivanja - 21. novembra 1996. godine - Savez slobodnih gradova i opstina Srbije, sednice njegovog Saveta odrzavaju se u razlicitim gradovima (Nisu, Cacku, Beogradu), pa je tako njegova sedma sednica odrzana u Zrenjaninu.

Pod predsednistvom Velimira Ilica, sednica Saveta pocela je pozdravnim govorom dr Zlatomira Kozlovackog. Ucesnici sednice su, pored Ilica (Cacak) i Kozlovackog (Zrenjanin), jos i dr Miroslav Negrojevic (Novi Sad), Zdravko Krstic (Savski venac - Beograd), Jovan Kazic (Stari grad - Beograd), Nebojsa Atanackovic (Vozdovac - Beograd); Predrag Dokmanovic (Rakovica - Beograd), Tihomir Marjanovic (Pozega), Zoran Zivkovic i Vladimir Domazet (Nis), dr Dragoslav Davidovic (Lucani), Zivica Predojevic i Paja Francuski (Kikinda), Mirko Bajic (Subotica), Goran Bulajic (Sombor); Gabor Tot Horti (Senta), Djordje Djukic (Zabalj), Mladenko Kacanski (Srbobran), Zoran Micovic (Arilje), Milena Milosevic i Radmilo Belic (Vracar - Beograd), Milan Nikitovic i Miroslav Filipovic (Uzice).

Na dnevnom redu bilo je ostvarivanje zakljucaka Prvog kongresa Saveza (odrzanog 22. 12. 1996) i razmena iskustva iz tekucih zbivanja.

U skoro dvocasnoj raspravi (14,00-15,45h), u kojoj je ucestvovala vecina prisutnih, preovladala je ocena da nova lokalna uprava, uprkos mnogim preprekama njihovom konstituisanju, zapocinje rad sa snaznom voljom da valjano resava izuzetno slozene probleme i za to pronadje oslonac u svim raspolozivim resursima, ali da je tome najveca zapreka centralizacija vlasti i finansija na vrhu Republike koja efikasno ubira sve dazbine a svoje obaveze prema opstinama i gradovima ne ispunjava, sto stvara rastuce socijalne i druge tenzije. S duznim postovanjem biraca i zeljom da se pokazu uspesnijim od dosadasnje vlasti, ucesnici u raspravi su saglasni da je neophodno ubrzano uspostavljanje solidnih komunikacija izmedju svih clanova Saveza, kreativno povezivanje analiza i ekspertiza s konkretnim inicijativama (i zakonskim), sinhronizacija operativnog delovanja predsednika Skupstina opstina i gradova, kao i predsednika izvrsnih saveza i funkcionera pojedinih resora. Istaknuta je i neodlozna potreba objektivnog informisanja gradjana o stvarnim problemima i realnim mogucnostima lokalne uprave da ih resava. Podrska gradjana novoj lokalnoj vlasti i rastuce razumevanje za njen razvoj u odredjenim krugovima u svetu, smatraju ucesnici ove sednice, pruza izvesne sanse za uspesan rad. A za to je bitan uslov, zakljuceno je, da se ubrzo dovrsi stvaranje neophodne infrastrukture Saveza, o cemu ce odgovarajuce odluke doneti Savet na narednoj sednici, zakazanoj za 22. februar u 12 casova, u Skupstini opstine Stari grad (Beograd, Makedonska 42).

N. P.

Broj 157.
1. - 15. februar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar