Broj 157

1. - 15. februar 1997.

Dogadjanja
Gasenje svetla po Srbiji

Naprasnom odlukom vlade Srbije, 28. decembra smenjeni su direktori Elektroprivrede Srbije (EPS) i PTT Srbije. U saopstenju sa sednice vlade se ne kaze zasto je smenjen direktor PTT, dok se za direktora EPS Dusana Jovanovica kaze da je smenjen jer je vlada »konstatovala da su u upravljanju elektroenergetskim sistemom u periodu ogranicenja u isporukama elektricne energije 30. i 31. decembra 1996. pocinjene ozbiljne greske i to pre svega u neselektivnom iskljucivanju u pojedinim delovima Republike«.

Mira Markovic u dnevnickom stivu u listu Duga koji ima datum od 18. januara, izmedju ostalog pise o 31. decembru: »Danas ceo dan povremeno nestaje struja. Pre svega u Beogradu, a onda i u drugim gradovima Srbije. Negde se govori o restrikcijama, negde o havarijama... Iza ovih 'restrikcija i havarija', nalazi se, po svemu sudeci diverzija. To je osveta politickih protivnika za izborne rezultate, kojim nisu zadovoljni...«.

Pod datumom 2. januar Markovic je zapisala: »Potrosnja elektricne energije je velika. Hladno je, dakle, i potrosnja elektricne energije je velika. Ali vise nema restrikcija ni havarija. Kao sto sam i pretpostavljala. Prosla je novogodisnja noc, prosli su sati veselja. Elektricna struja vise ne moze da bude sredstvo odmazde, vrsta sankcija... Samo nije u redu da za sankcije u novogodisnjoj noci niko ne snosi odgovornost...«.

List Dnevni telegraf izvestava 20. januara da su u medjuvremenu direktor i glavni dispecer ESP bili u policiji na »informativnom razgovoru« zbog toga sto je u novogodisnjoj noci na po dva sata nestala struja u Backoj Palanci, Karadjordjevu i Pozarevcu.

T. K.

Broj 157.
1. - 15. februar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar