Broj 157

1. - 15. februar 1997.

Dogadjanja
Postdejtonske iluzije

U Zagrebu je od 17. do 19. januara odrzan V Okrugli sto Medjunarodne federacije novinara i Medjunarodne federacije privatnih izdavaca o pravima novinara i medijskih organizacija. Preko 150 novinara, urednika, izdavaca i predstavnika raznih organizacija angazovanih u podrsci nezavisnim medijima u regionu okupilo se da razgovara na temu »Postdejtonske iluzije i realnost tranzicije ka slobodi stampe i odrzivom razvoju medija«.

Skup je tekao po vec ustaljenom sablonu. Nakon prezentacije detaljnih izvestaja o situaciji u medijima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u proteklih godinu dana (decembar 1995-decembar 1996), predstavnici regionalnih nezavisnih medija imali su priliku da iznesu svoje trenutne probleme i potrebe, a predstavnici organizacija-donatora opisali su postojece programe pomoci. Kao i uvek, raskorak je bio ocigledan. Dok su prvi, uz svu zahvalnost za dosadasnju pomoc »na kasicicu«, podvlacili neophodnost investiranja u trajnu materijalnu bazu (oprema, stamparije, distributivna mreza), drugi su nudili delimicnu podrsku za funkcionisanje u postojecim uslovima. Mnogi donatori jesu povecali budzete za 1997. godinu, ali na racun sve veceg dela sredstava namenjenih za honorare zapadnih eksperata, angazovanih na trenutno veoma popularnim programima kadrovske obuke. U tom kontekstu, umesto da razvijaju sopstveno trziste, regionalni nezavisni mediji sami postaju trziste za zapadne strucnjake.

Najkorisniji su, ni to nije novo, bili kontakti ostvareni izvan same sale. Tu se razgovaralo o konkretnim projektima i mogucnostima njihove realizacije, pregovaralo o novim vidovima saradnje, razmenjivala se iskustva i ideje.

Na kraju skupa usvojena je Deklaracija.

Vera Sinrajh

Broj 157.
1. - 15. februar 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar