Broj 159

15. mart 1997.

Rat/Mir
Prava i slobode u Sandzaku

Sandzacki odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda (Novi Pazar) bavi se sistematskim istrazivanjem, prikupljanjem, obradom i prezentacijom dokumentacije o krsenju osnovnih sloboda i prava coveka, krsenju prava manjinskih naroda u SRJ, Srbije i Crne Gore, dokumenata KEBS-a, UN i drugih medjunarodnih obavezujucih konvencija i dokumenata.

U okviru istrazivackih projekata »Ljudska prava i slobode i medjunacionalni odnosi u regionu Sandzaka (1991-1996)« i »Raseljena lica u regionu Sandzaka«, uradjen je i ovogodisnji izvestaj publikovan u knjizi Prava i slobode u Sandzaku II, koji se bavi stanjem ljudskih prava i sloboda i polozajem Bosnjaka u Sandzaku-SR Jugoslaviji za 1996. godinu.

Prema rezultatima ovog istrazivanja, i dalje dominiraju problemi koji su bili izrazeni jos od 1992. godine. Sandzacki odbor smatra da sve ono sto se u proteklom periodu, pocev od proljeca 1992. godine, desavalo u regionu Sandzaka (ubistva, pljacke, otmice, pozari, legalizirane brutalnosti i dr.) zahtjeva sistematsku istragu i kaznjavanje svih pocinilaca nedjela, pa je, u tom smislu, saveznim organima u SRJ u septembru mjesecu dostavljen »Pregled krsenja ljudskih prava i sloboda u regionu Sandzaka (1992-1996)«.

Sandzacki odbor stavlja na uvid javnosti i svim meritornim faktorima i ovaj izvestaj s nadom da ce ipak doci u praksi do istinskog zazivljavanja proklamovanih nacela o ljudskim pravima i slobodama.

Safet Bandzovic

Broj 159.
15. mart 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar