Broj 159

15. mart 1997.

Dogadjanja
Zamke »okruglog stola«

Dijalog za okruglim stolom, ako ga bude i ma kakav bio, mogao bi za ishod u raspravi o slobodi medija da ima debakl ili prihvatanje mrvica sa stola vladara. Pitanje je da li ce to partner s druge strane prihvatiti, jer nije iskljuceno da ce i od prijatelja, demokrata iz sveta dobijati sugestije u stilu kompromisa i »otvaranja ovog pitanja kao prvog koraka ka demokratiji«.

Vec danas je vidljivo da medjunarodna zajednica nije imuna i da moze da proguta udicu o novoj zakonskoj regulativi u informisanju iako ne zna da, osim Zakona o radio i TV-difuziji, nijedan drugi tekst nije tako poguban sto se tice slobode izrazavanja. Naravno, samo na papiru. Novi propisi profesorke Milentijevic, ako zaista budu liberalni, imaju jos manju ili nikakvu sansu da budu i ozivotvoreni.

Dobar lepak za pragmaticnu prirodu svetske politike moze da bude i zatvaranje lokalnih radio i TV-stanica, jer su - kako je zvanicno vec objasnjeno - bile piratske. U stvari to su postale onog trenutka kad su u opstinama gde je pobedila opozicija pocele da emituju informacije. Sve dotle, u rukama privatnika iz SPS i JUL - bila je samo muzika.

Ove okolnosti izuzetno pozivaju opozicionu stranu na oprez. Da, na primer, ne prihvate za sebe jedan od zvanicnih kanala RTS. Prihvatajuci ga ogresili bi se o slobodu medija i izrazavanja gotovo isto kao i vlast sve do sada. I od sada. Pretnja profesionalizmu, maksimalnoj objektivnosti i demokratiji u najvecoj mogucoj meri, bila bi tako potvrdjena s obe strane okruglog stola. Ma sta govorile ili savetovale licnosti verne demokratskim principima u zemlji i svetu.

Operacija spasavanja obraza moze, mada sa gorcinom, biti prihvacena u mnogim oblastima zivota na demokratskom putu, ali ni pod kojim uslovima u ogranicavanju slobode izrazavanja i ljudskih prava. Popustanje na ovom planu ne moze da amnestira opoziciju ni kasnijim, naknadnim, akcijama »oslobadjanja medija« i protestima sto se ugrozeni pojedinci i odredjeni liberalno orijentisani gradjanski krugovi privode na informativne razgovore, prebijaju u mraku ili vesaju u zatvorima. To, uostalom, traje vec devet punih i ulazi u desetu godinu ovdasnje vestine prezivljavanja.

Gordana Logar

Broj 159.
15. mart 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar