Broj 159

15. mart 1997.

Dogadjanja
RTS podvale

Oni koji su se ponadali da na nasoj drzavnoj televiziji povodom uvodjenja posebne emisije »stranacka hronika«, konacno dolazi do nekog pomeranja u pravcu liberalizacije, mogli su se brzo razocarati.

»Stranacka hronika« odvojena je od glavne informativne emisije, kao da je rec o hronici polutajnih neizivljenih strasti nekolicine nas, koji bi svoju potrebu zadovoljavali u posebno vreme, na posebnom mestu, mimo normalnog sveta. Treba, dakle, uz pojacanu nadobudnost i radoznalost, svako vece posle odgledanog dnevnika, u 20 sati i 15 minuta, preci na drugi program i upoznati se sa necim posebnim, sto toboze nema nikakve veze sa realnim zivotom.

Objektivnost informisanja u »stranackoj hronici« ostala je porazavajuca. Jedina razlika u odnosu na ranije jeste u tome sto su vesti ove vrste sada sklonjene od ociju javnosti koja, nazalost, jos uvek nemajuci drugog izbora, i dalje u velikom broju gleda Dnevnik II.

Iako je »stranacka hronika« rezervisana za pregled rada stranaka, za stranku SPS ovaj ambijent je nedostojan i odvise zaprljan. Mozda zato sto SPS i nije zapravo politicka stranka, vec specijalna organizaciona struktura koja ne bira metode i sredstva da bi zadrzala vlast.

Informacije o najozbiljnijoj opozicionoj snazi, koaliciji Zajedno, preradjenog su i tendencioznog tipa. Uglavnom samo potenciraju neke negativne, iskonstruisane detalje. Ne dopusta se i cenzurise se siri spektar informacija jer se gledaoci smatraju nedovoljno dozrelim da sami politicki rasudjuju i razmisljaju, pa je hranu takve vrste, potrebno da neko prethodno sazvace. Nema tu sta da se misli, jer RTS vec misli umesto nas.

Za stvaranje slike protiv koalicije Zajedno koriste se ekstraktovane izjave nekih drugih stranaka u cemu se u potpunosti i sastoji njihovo »ucesce« u »stranackoj hronici«. Mnoge od tih stranaka minorne su snage a naravno nema ih ni u jednoj skupstini iako je »stranacka hronika« navodno rezervisana samo za uticajne parlamentarne stranke.

Glad za pravim informacijama, naravno, ne moze biti zadovoljena samo posmatranjem rada stranaka. Zjape ogromne praznine u objektivnom informisanju o radu sindikata, o desavanju na univerzitetima, o aktivnostima svih struktura vlasti pa i lokalnih... S druge strane, ostri komentari pa i citave specijalne emisije uperene protiv opozicije prepune su teskih reci i optuzbi, dok se »okrivljenoj« strani ne daje nikakva sansa da na to odgovori.

U jeku velikih i sveze lansiranih kritika da novoizabrane gradske vlasti sprovode revansizam na svim frontovima pa i na lokalnim medijima, nasa RTS i pored dugogodisnje diskriminacije prema onima koji drugacije misle, svoje informativno nasilje sprovodi i dalje, sve vecom zestinom.

Dragisa Zivkov

Broj 159.
15. mart 1997.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar