Broj 175

Gradjanska i politicka prava

Konstantin Obradovic

Beogradski centar za ljudska prava ima kao zastitni znak macku pred poluotvorenim vratima. Na prvi pogled neobicno, zar ne? Kakve veze ima macka sa ljudskim pravima? A zapravo ima, ukoliko se prisetite one izreke »Dosla maca na vratanca«. Za ljudska prava, a tu, podsetimo, spadaju i politicka i gradjanska prava, ljudi po pravilu ne haju bas mnogo. No svuda, a narocito u onim zemljama gde se ta prava u nacelu postuju, kada oni koji ih preziru i krse, razni totalitarci, teroristi koji se bore za neku »svetu stvar« i slicni tipovi, dopadnu neprilika posto ih policija konacno pohvata, tada svi slozno zavape - bas kao ona maca kad ogladni pa mjauce pred vratima - trazeci da se bas na njihov slucaj ta prava primene uz sve procesno-pravne i druge garantije kod sudjenja. I bez obzira sto su, koliko juce, ta ista prava bestidno krsili i smatrali ih najobicnijom burzoaskom podvalom.

Sad se i u nas ponavlja ista slika, ali, nazalost, nije rec ni o kakvim teroristima (oni, izgleda, jos uvek hladnokrvno ubijaju svet po ulicama, no nadajmo se da ce doci na red), vec o politicarima, i to onima koji su, koliko juce, bili vlast. Izgleda, naime, da su Momir Bulatovic i onaj deo DPS koji je u zavadi s onim drugim delom, Milovim, koji drzi vlast, »dosli pred vratanca« u vezi s izborima. Iako se jos od vremena cuvene »antibirokratske revolucije« u ovoj zemlji - medju nama budi receno, razume se - vrlo dobro zna da onaj ko drzi televiziju i policiju dobija izbore, sad, kada se to nepisano pravilo ponovo potvrdilo na crnogorskim predsednickim izborima, cuje se vriska do neba. Sve ono sto je bilo sasvim u redu dok su »lijepi, mladi i pametni« radili zajedno - a tamosnja je opozicija, koliko se prisecam, uvek kod svakih izbora nesto gundjala o »izbornim podvalama« - sad ne valja. Ne valja ni vlada, ni ustavni ni vrhovni sud, ni izborna komisija, svi koji sede u tim institucijama, a koje su, uostalom g. Bulatovic i g. Djukanovic zajedno postavljali, ne da ne valjaju, vec sam go mangup i lopov. Ali, sta da se radi - to su cuvene »institucije sistema«. Bas kao ono zimus u Srbiji, te institucije rade svoj posao i dzaba je bilo opoziciji i onom narodu po Srbiji da vice o »izbornoj kradji«, sve dok se nije pojavio u nas sad vec cuveni g. Gonzales, pa se morao usvojiti ne manje znameniti ledz specialis, da se problem resi. Al' ovog puta nema Gonzalesa, a OEBS kaze da je sve u redu. I, opet da podsetim, niko od ovih glavara, s g. Bulatovicem na celu, koji sada govore na mitinzima po Crnoj Gori nije ni pisnuo jesenas kad je ovde dobar deo Srba vikao na »izbornu kradju«.

Ja, zaista, ne navijam ni za g. Moma ni za g. Mila. Mozda je tu, zbilja, i bilo neke podvale - djavo ce ga znati. Ali, zato, ima i naravoucenije: prihvatite kao opsti zakon, i to svi, i u Srbiji i u Crnoj Gori, i vlast i opozicija, ono sto nalaze Medjunarodni pakt o gradjanskim i politickim pravima, kojim se, uostalom, ova zemlja obavezala, u pogledu svega sto se odnosi na gradjanska i politicka prava, pa i na organizaciju i odrzavanje izbora. Onaj isti g. Gonzales dao je tu i nekakva uputstva. Ona su sasvim razborita, a ono sto veli OEBS o tome preuzeo je iz Pakta, a i SRJ se obavezala time kroz Parisku povelju. Dakle, ako se sve to prihvati i sprovede u delo, a sve »institucije sistema« to zaista i postanu, sve ce biti u redu, a na izborima, kao i svuda u normalnom svetu, kom' obojci, kom' opanci. A dotle, dreka po ulicama, strasno je i pomisliti, moze da se pretvori u nesto mnogo gore, i strasnije, a to, nadam se, valjda niko ne zeli.


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar