Broj 175

14. sednica Saveta Saveza slobodnih gradova i opstina

Kako zaustaviti osipanje

Mesec dana uoci godisnjice pobede opozicije na lokalnim izborima SSGO izgubio Beograd, Vrsac i Srbobran . 17. novembar, dan proslogodisnje pobede opozicije bice svecano obelezen u Nisu . Tematska konferencija o socijalnoj politici odrzace se 8. novembra u Kragujevcu . Predstavljen program razvoja srednjih i malih privatnih preduzeca u Jugoslaviji . U odsustvu predsedavajuceg Saveta, Velimira Ilica, sednicom je predsedavao Zoran Zivkovic, gradonacelnik Nisa

Sednica Saveta SSGO pocela je u znaku »3 protiv«. Predstavnici DS smatrali su da posle smene gradonacelnika Beograda i Vrsca, pada Studija B i smene vlasti u Srbobranu predlozeni dnevni red ne moze ostati kao da se posle II kongresa nije nista dogodilo. »Beograd nema gradonacelnika, nema vise slobodnog Studija B, SPO Beogradom vlada komesarski uz pomoc SPS i SRS. Vrsac nije slobodan jer njime vlada koalicija SPO-SRS. Da li ti gradovi mogu da budu u SSGO«, upitao je Branislav Belic, potpredsednik SO Savski venac. Oglusiti se o ove probleme znacilo bi, kako je rekao, gurati ih pod tepih i podizati kulise iza kojih se svi krijemo. Belica su podrzali Milena Milosevic, predsednica SO Vracar i Radmilo Belic (Vracar) koji su insistirali da se razjasni status Beograda u Savezu. Zoran Micovic (Arilje) takodje je podrzao predlog da se raspravlja o Beogradu, Vrscu i Srbobranu, ali je dodao da SSGO treba da odredi kandidata za predsednicke izbore cime bi se, kako je rekao, Savezu dala nova snaga. »Moramo da stavimo do znanja vrhovima stranaka da smo mi visili na banderama tokom protesta i da smo mi stavili svoju imovinu kao zalog ideji pobede.« Kao clanovi SSGO uspeli smo da se bolje konsolidujemo, rekao je Micovic, naglasivsi da SSGO treba da predlozi predsednickog kandidata, a da o Beogradu treba raspravljati kao o primeru krsenja volje biraca.

Drugo »protiv« poteklo je od Veroljuba Stevanovica, gradonacelnika Kragujevca, koji smatra da SSGO treba da se bavi pitanjima lokalne vlasti, a ne kadrovskom politikom i odredjivanjem bilo kog kandidata. »Smatram da o tome ne treba da se izjasnjavamo, ne bih hteo da se situacija zaostrava i da ne odrzimo ovaj sastanak«, rekao je Stevanovic. Trece »protiv« na momenat je ujedinilo odbornike iz unutrasnjosti protiv »beogradizacije« i Beograda ciji problemi ugrozavaju manje-vise dobre odnose u lokalnim sredinama. Vise odbornika iz SPO izricito je izjavilo da imaju nalog iz vrha partije da se koalicija Zajedno u gradovima sacuva.

O grejanju i dugovima republike

Upozorenje iz Uzica: situacija sa energentima je, moglo bi se reci, katastrofalna. Udruzenje toplana imalo je nameru da energente uvozi direktno Dunavom, ali je Kundak stavio zabranu na jeftin uvoz. Trebalo bi podrzati udruzenje toplana i energente osloboditi od poreza i akciza koje uvecavaju cenu grejanja. Stanje sa grejanjem otezava i cinjenica da se ugalj iz rudnika u Pljevljima ne isporucuje zbog politicke situacije.

Zoran Zivkovic: 17. novembra u Nisu sednica ce biti posvecena pitanjima koja nemaju veze sa politikom, vec sa onim sto nas tisti. Zatrazicemo od vlade Srbije da oslobodi energente od poreza i akciza koje u ceni mazuta ucestvuju sa oko 50 odsto. Slicna ideja razmatra se kada je rec o javnom prevozu. Predlozicemo vladi da zakonskim putem resi pitanje kompenzacije dugova prema budzetima gradova od poreza koji pripada gradskim budzetima, kao i nacin resavanja dugova republike prema gradjanima i javnim preduzecima.

Izmedju ova tri »protiv« provlacila se srednja, tolerantnija linija koju je zastupao Srdjan Mikovic, gradonacelnik Panceva. On je podsetio da se u dosadasnjem radu SSGO potvrdilo da u njemu ima vise dobre volje i razloznosti nego u rukovodstvima stranaka. »Moramo da definisemo platformu sa koje cemo nastupati prema rukovodstvu stranaka i da sacuvamo Savez uprkos sukobima jer smo odgovorni pred gradjanima.« Apelujuci na odbornike, narocito one koji u rukovodstvima stranaka imaju visok polozaj, da pozitivno uticu na rukovodstvo, Mikovic je dodao: »Dajte da ih mirimo, jer nista nije vaznije od volje naroda«.

Nebojsa Popov je kao urednik Republike koja je pokrenula Glasnik SSGO rekao da se jos nismo suocili sa dubinom krize koalicije Zajedno (i drugih koalicija) pre svega zbog iskljucivosti i prekida komunikacija izmedju stranackih vodja. Popov je predlozio da se tek zapoceti razgovor o krizi Koalicije nastavi. Ukoliko se ne nadje izlaz iz krize koalicija demokratske opozicije, ugrozene su ne samo stranke, nego i nova lokalna vlast, izabrana 17. novembra 1996. Put ka izlasku iz krize vodi i otvorenim razgovorom o kandidaturi za predsednika republike, kao i o izlasku ili neizlasku na izbore.

Nj. v. gradjanin

Za godisnjicu pobede na lokalnim izborima u Nis ce biti pozvani ucesnici protesta i ugledne licnosti. Predlozicemo da 17. novembar bude Dan zahvalnosti slobodnom gradjaninu. Bice to ujedno i znak nase spremnosti da ceo mandat ostanemo u sluzbi gradjana, rekao je Zoran Zivkovic, gradonacelnik Nisa.

Kriza

Zoran Zivkovic: Kriza u koaliciji Zajedno ostavila je traga, ali to ipak nju samu ne dovodi u pitanje. U Nisu je problem gradska TV koja je sada jednopartijska, a urednik je odredjen u Beogradu. Kada se postavilo pitanje ili on ili Koalicija, izabrao sam Koaliciju. Mozda je greska sto sam pristao na kompromis, ali odgovornost prema ljudima koji su nas izabrali ipak je na prvom mestu. Verujem da su oni ocekivali da cemo biti odgovorniji.

Zadatak

Do naredne sednice Saveza potrebno je obnoviti rad svih odbora, a u prvom redu Odbora za socijalna i zdravstvena pitanja.

Naredna tematska konferencija u Kragujevcu pozabavice se socijalnom politikom, ali je naknadno upozoreno da bi trebalo razgovarati i o zdravstvu i o natalitetu.

Poziv privatnim preduzecima

Strucnjak za mala i srednja privatna preduzeca i clan tima za medjunarodni vork-sop Aleksandar Denda obavestio je skup u Kikindi o rezultatima akcionog programa za razvoj srednjih i malih privatnih preduzeca u Jugoslaviji. Uprkos padu broja tih preduzeca, ona ucestvuju sa 40 odsto u bruto nacionalnom dohotku i sa 60 odsto u alimentiranju republickog budzeta. Uloga malih i srednjih preduzeca znacajna je u lokalnoj zajednici, a projekat njihovog razvoja podrzale su Evropska i Svetska banka.

Denda je obavestio da ce se 11. novembra u Cacku osnovati prvo udruzenje malih i srednjih privatnih preduzeca kojem ce za pocetak pristupiti privrednici iz osam gradova. Udruzenje ce pomoci da se uspostave veze sa slicnim udruzenjima u inostranstvu, organizuju poslovi i studijski boravci. Skup je obavesten da privrednici iz Italije upravo traze kontakte sa nasim privatnim preduzetnicima.

Zakljucci

Posto je u raspravi istakao znacaj ocuvanja Saveza slobodnih gradova, Tihomir Milosevic (Stari grad) predlozio je zakljucke koje su clanovi Saveta prihvatili jednoglasno.

1. Savet SSGO osudjuje raspad koalicije Zajedno u Beogradu i raspad demokratskih koalicija u Vrscu i Srbobranu.

2. Savez slobodnih gradova energicno se suprotstavlja eventualnom nastavku erozije svoje asocijacije i ucinice sve da se lokalna vlast, osvojena voljom naroda, bezuslovno ocuva, uprkos nastojanjima pojedinih funkcionera ili organa politickih stranaka koji se nalaze u sastavu SSGO.

3. Osvajanjem vlasti na proteklim izborima u najvecim gradovima i opstinama Srbije, zapoceo je proces njene demokratizacije, a SSGO danas predstavlja politicko jezgro iz kojeg na sledecim izborima moze da izraste istinski demokratska Srbija u interesu njenih gradjana.

Olivija Rusovac


© 1997. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar