Broj 181

U sumi razbijenih ogledala

Covek je ogledalo svojih postupaka

Sve su pokazali sta su znali i umeli. Medjutim, kazu i obecavaju da ima jos. Kada su oni u pitanju, nista nije neizvesno.

Ludi majstori (i majstorice) ubilacke masinerije priklonili su se sada skribomanskim slapovima memoarskog pranja svojih necistih savesti i spiranja krvavih mrlja i tragova zlocina, kojih su bili autenticni inspiratori.

Zaista nije bilo lako onoliku Jugoslaviju toliko obogaljiti i svesti je na »zemljovidne« krpe, a njihove zrtve tesko je i nabrojati.

Imena kreatora zaista bi trebalo ispisivati samo inicijalima, jer to sto su uradili i sto jos uvek cine, spada u mentalno maloletnistvo; ono bi im jos jedino moglo abolirati deo krivice.

Tako, na primer, D. Dj., autor polit-bazarske feljtonistike tumaci »muski element« (Bazar, 12. 2. 1997) mimo istorijskih cinjenica. Eksplicitno kaze da »ne zna niti jednu zenu« u (svirepim=muskim) zanimanjima. Odacemo, nije tajna, tek neke od njih, koje tu tezu verodostojno obesmisljavaju: Teuta, Irodijada, Saloma, Ksantipa, Prokleta Jerina, Jovanka Orleanka, Lukrecija Bordzija, Marija Tjudor »Krvava«, Katarina Medici (Vartolomejska noc), Elizabeta I, Marija Terezija (Sedmogodisnji rat), Katarina Velika (Sibir), da ne ulazimo u podrucje mitologije (Dalila, Kirka, Omfala...) ili literature u kojoj je lik Ledi Magbet najupecatljiviji.

A koliko juce citamo o dve 19-godisnjakinje ovde kod nas koje nisu prezale da starici (jednoj je ona bila baka) zadaju 130 uboda nozem?! Sokrat je znao da ne zna, a ovde se ne zna da se ne zna.

Danas, umesto marksizma-lenjinizma imamo slobizam-seseljizam. Socijal-sovinisticke narcisoidne kreature (lepo, lepse, levo) i nacionalisticki renegati totizma sa svojim eskapizmima vrse nevidjenu proliferaciju novog socijalnog sloja - ducandzija, koji ce zakonito svojim malim izgledima prometa i zarade vrlo brzo postati lumpenproleterska masa, iz koje se mogu mobilisati nove legije za Drang nach Njesten (Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica...).

Istorijske politicke grobnice vape za takvima.

Trusna tla se ne smiruju.

Istorija je okrenula svoj tocak unazad za 360° uz nova hilijasticka obecanja za sledecih hiljadu godina izdrzljivosti pod ovakvim blazenim uslovima.

Koji je to mozak sve ovo mogao da smisli? Tu kolosalnu sumu razbijenih ogledala? Negaciju svih negacija negacije.

Jelasin Sinovec


© 1998. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar