Broj 181

Mihajlo Mihajlov

Rodjen je u Pancevu 1934. u porodici ruskih emigranata, a skolovao se u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. U Zadru je na Sveucilistu predavao rusku knjizevnost odakle je otisao na put u SSSR na neku vrstu studijskog putovanja. Godine 1965. nakon prvih delova knjige Leto moskovsko u beogradskom casopisu Delo, nakon intervencije ruskog ambasadora, Tito je u susretu sa javnim tuziocima zahtevao njegovo hapsenje - uhapsen je i vec 1966. je u Zadru osudjen na tri i po godine zatvora, zabranjeno mu je javno istupanje u trajanju od cetiri godine. Nakon izdrzane kazne on je u Novom Sadu osudjen na sedam godina robije, zbog »neprijateljske propagande«. Nakon tri godine i dva meseca, 1977, pusten je na slobodu i od 1978. zivi na Zapadu.

Objavio je knjige Ruske teme (1966), Planetarna svest (1967) i Nenaucne misli (1979) od kojih su neke prevedene - kao Leto moskovsko - na desetak jezika. Poznate su njegove kapitalne studije Povratak inkvizitora i Nice i ruski neoidealizam koje su prevedene na veliki broj jezika. Tek 1990. objavljeno je prvi put na srpskom jeziku kod Novog dela integralno izdanje Leta moskovskog, a 1994. je Radio B 92 objavio izbor pod naslovom - Domovina je sloboda. I jedno i drugo je sa pogovorom prijatelja ali u ogranicenom tirazu.

Nakon dvanaest godina vratio se iz Amerike u Jugoslaviju gde je na zauzimanje postovalaca primljen u UKS.

Mihajlov zivi i radi u Vasingtonu, saradjuje u najelitnijim casopisima, redovno se oglasava esejima u Nasoj Borbi, na svim vaznijim svetskim simpozijumima su zapazena njegova izlaganja, a u pripremi su i knjige njegovih najnovijih rasprava koje ce biti objavljene na nasem jeziku na kojem nisu postojali njegovi cak ni najvazniji spisi.

Medju prvim napisima koji su se pojavili o njemu u slobodnoj jugoslovenskoj stampi spada i ogled-osvrt koji je objavila beogradska Republika koja je i najavila njegov »povratak iz egzila«.

Mihajlov je poznat i kao polemicar. U pripremi su njegove knjige koje ce biti objavljene i u Rusiji, na jeziku na kojem - pored engleskog - i pise, kao sto pise i na srpskom jeziku.

M. Dj.


© 1998. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar