Broj 181

Saradnja ekologa

Posle Pan-evropskog sastanka ekoloskih nevladinih organizacija (NVO), odrzanog na Bledu novembra 1997. godine, kao »Prvog koraka priprema puta za Arhus«, gde ce se juna 1998. godine odrzati sesta Ministarska konferencija o zivotnoj sredini Evrope, prosle nedelje u Beogradu je odrzan jednodnevni skup EKO NVO iz Jugoslavije na temu: »Promocija ucesca javnosti u Jugoslaviji«.

Sama tema skupa, koji se istovremeno odrzavaju u zemljama zapadne, centralne i istocne Evrope, kao i novonastalim zemljama bivseg SSSR-a, bila je vezana za iniciranje aktivnog doprinosa i komentara nasih lokalnih ENVO u saradnji sa predstavnicima ministarstava i za nacrt teksta »Konvencija o dostupnosti informacijama i ucescu javnosti u donosenju odluka u oblasti zivotne sredine«.

Koordinator pripreme puta za Arhus i »pokrovitelj« ovih skupova je Regionalni ekoloski centar za centralnu i istocnu Evropu iz Budimpeste i kancelarija lokalnog REC centra u Beogradu. Ovo je u poslednjih godinu dana od kada je REC za Jugoslaviju ponovo aktivirao prisustvo u regionu, druga konferencija koja se organizuje sa ucescem jugoslovenskih NVO. Posle petogodisnje izolacije nasih vladinih (a donekle i nevladinih) organizacija (iz UN i drugih medjunarodnih organizacija) ponovnim ukljucivanjem u rad REC-a, ciji je osnivac bila i nekadasnja Jugoslavija, pokrenut je ponovni rad, pre svega zbog pozitivnog samoinicijativnog prisustva nekih NVO na evropskoj i lokalnoj sceni. Poneki od ministara, odnosno zvanicnih strukovnih institucija toga su bili i svesni i dali su podrsku ovakvim »naporima« da ostanemo na evropskoj regionalnoj sceni prisutni kao ravnopravni partneri i sagovornici. Medjutim, poneki su taj doprinos ignorisali, pa cak i osporavali.

Cilj skupa u Beogradu bio je da se nase javno mnenje upozna sa ovim naporima i projektom u celini, Konvencijom za Arhus '98, ali pre svega da se siri krug EKO NVO upozna sa sadrzajem i mogucnostima direktnog doprinosa i ukljucivanja u elaboraciju ovog medjunarodnog dokumenta. Skup je imao za cilj da se cuju i nase regionalne, lokalne primedbe i sugestije o mogucnostima primene i relevantnosti ovakvog dokumenta u okviru naseg pravnog i drustvenog sistema, ali i u okviru mreze NVO i njihovog odnosa sa resornim vlastima - ministarstvima.

U razgovoru su ucestvovali predstavnici dvadesetak EKO NVO iz Crne Gore i Srbije, predstavnici saveznog i republickih ministarstava za zastitu zivotne sredine, pravnici koji se bave ekoloskim pravom, pravima lokalne samouprave, pravom zastite poseda, urbanistickim i prostorno-planskim zakonodavstvom, i predstavnici medija.

Posle participatornog rada po grupama, dogovoren je program priprema za ucesce nase NVO delegacije; inicirana je »otvorena« radna grupa i dobijena je nacelna podrska prisutnih predstavnika ministarstava za organizovanje kontakata i dogovora sa relevantnim ministrima, odnosno njihovim ekspertima, koji pripremaju stav vlade, prema nacrtu Konvencije.

Ostaje da i nasi ministri ne samo na nivou vlade, vec pre svega kroz podrsku dosadasnjim ostvarenjima NVO, otvore put za Arhus. Postojeci entuzijazam 114 registrovanih EKO NVO u Jugoslaviji, neosporna energija pokazana u kvalitetu dosadasnjih doprinosa i ostvarivanja statusa i ugleda medju Pan-evropskim NVO, daju nam osnova za ministarsku podrsku, ali i prava da idemo sami ako ta podrska izostane.

Sonja Prodanovic


© 1998. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar