Broj 181

Prirucnik za civilno drustvo

»Direktorijum nevladinih neprofitnih organizacija u SR Jugoslaviji«, drugo, dopunjeno i prosireno izdanje, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Beograd 1997, 436 strana

Razvoj savremenog drustva obelezen je sve vecom i zapazenijom ulogom nevladinih organizacija (NVO), koje se javljaju kao posrednici izmedju tradicionalnih institucija (drzave, trzista) i javnog mnenja (ukljucujuci porodicu i pojedinca). Veliki znacaj imaju u socijalnoj politici razvijenih zemalja, gde drzava mnoge svoje socijalne programe prebacuje na neprofitni sektor. Da podsetimo, nevladine organizacije su sve one organizacije koje osnivaju gradjani, zato su kod nas poznate pod imenom udruzenja gradjana, bez posredovanja ili kontrole drzave. One su, u nacelu, nepartijske i neprofitne, jer ne teze sirenju odredjene ideologije niti gomilanju profita, a osnovni cilj im je pruzanje usluga gradjanima i doprinos njihovom blagostanju, odnosno blagostanju drustva u cijem okrilju deluju.

Ovu knjigu, koju svesrdno preporucujemo citaocima, posebno svima koji se bave NVO, pripremili su Branka Petrovic, Zarko Paunovic, Aco Divac, Tea Gorjanc i Vesna Nenadic. Uradjena je na osnovu terenskog istrazivanja, koje je sprovedeno u periodu januar-septembar 1997, a sadrzi gotovo sve relevantne podatke o domacim i inostranim NVO koje deluju u SR Jugoslaviji, naravno, samo o onima koje su evidentirane u knjizi.

U prvom delu dat je istorijsko-teorijski okvir domacih NVO i »licne karte« svake od 558 evidentiranih organizacija, u kojima se detaljno navode ime organizacije, adresa, telefon/fadz, e-mail, kontakt osoba, objavljene publikacije, ambrela/mreza, podrucje rada i osnovne aktivnosti organizacije.

U drugom delu nalazimo to isto, ali o inostranim NVO koje deluju u SRJ. Evidentirano je 39 ovih organizacija. Knjiga sadrzi iscrpan sadrzaj, registar organizacija, upitnik za one organizacije koje nisu evidentirane, a zele da to ucine, kao i osnovne informacije o Centru za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda, koji je ujedno izdavac ove korisne knjige.

Ljubisa Vujosevic


© 1998. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar