Broj 181

Otkacilo

U jednom od najdramaticnijih trenutaka meteza u Crnoj Gori, tokom akcija pristalica Momira Bulatovica u noci izmedju 13. i 14. januara, povredjeno je pedesetak ljudi, daleko najvise policajaca. Mitingasi odbacuju svaku odgovornost za taj dogadjaj. Cak preuzimaju retoriku proslogodisnjih »setaca« u Srbiji koji su bili objekat povremeno surovog nasilja policije. Predvodnici podgorickog "dogadjanja naroda" sumnjice samu policiju da je izazvala povredjivanje policajaca. Slobodan Vujosevic, profesor univerziteta i savezni poslanik (Bojovicevih »narodnjaka«), pred brojnim televizijskim auditorijumom (TV BK, 16. januara) tvrdi da je do eksplozije i ranjavanja pomenute noci doslo tako sto se jednom policajcu s opasaca bomba - otkacila.

Ovo je samo najsveziji primer »smandrljavanja« pitanja o odgovornosti i krivici za upotrebu nasilja i njene posledice. Primeri su inace brojni: od stratista u novijim ratovima do onih iz minulih ratova; od »nestalih« u stanici Strpci, preko »golih otoka«, do »druge faze revolucije« u onome ratu. U javnosti su i dalje retka i jedva cujna gledista o neophodnosti utvrdjivanja odgovornosti i krivice za pokretanje i upotrebu masinerije nasilja, ubijanja i razaranja. Iluzija je da neko drugi to moze obaviti, pa makar to bio i Haski tribunal.

Sve dotle dok se dramaticni trenuci nase istorije tumace time sto se nesto (ili neko) »otkacilo«, tesko je zamisliti a kamoli ostvariti obuzdavanje stihije mrznje i nasilja i njenih pogubnih posledica.

Dusan Mojsin


© 1998. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar