Broj 181

»Drina« i Drina

Pre tridesetak godina je jedna od najpoznatijih jugoslovenskih cigareta - niska »Drina« bez filtera - naprosto nestala sa trzista. Bez objasnjenja. Nadolazile su razne filter-cigarete, neko je nabrojao do 150 »marki«. Rasle su mogucnosti izbora, uz lisavanje onih koji su vec bili izabrali.

Tek nedavno, pomenuta niska »Drina« ponovo se nasla na trzistu, na zadovoljstvo vec ostarelih nostalgicara. Nisu ni obratili paznju da je omiljena cigareta vaskrsla kao - srpska. Omamljujuci dim jos vise im je odvracao paznju od toga da se o Drini bez navodnika, cuvenoj reci uz koju ide pridev »kriva«, sve vise govori, takodje, kao o srpskoj reci - »kicmi, a ne granici Srbije«, vele. Prepusteni lakoj drogi nisu zapazili da uzima maha daleko jaca droga - nacionalizam - a sa njim i verovanje da se jedna imaginarna i »meka« granica - izmedju razlicitih kultura i civilizacija - olako moze pretvoriti u granicu izmedju zavadjenih nacionalnih drzava.

Ovih dana je niska »Drina« opet nestala sa trzista. Znalci pretpostavljaju da su posredi finansijske spekulacije oko privatizacije giganta duvanske industrije. Zavisnici su, opet, pred izborom. Mogu da potraze neku novu cigaretu koja ce im biti po ukusu, a mogu i da ostave pusenje. Zamena »Drine« Drinom, pokazalo se, preskupa je zamena ne samo jedne droge, lakse, drugom, tezom, nego se i potonja, kao simbol brutalnog razgranicenja, polako gubi u mraku jos brutalnijeg rata. Svakome, izgleda, ostaje da svoje - popusi (ili »popusi«). Ostaje, barem za utehu, da ima i drugacijih izbora.

Gvozden Tarabic


© 1998. Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar