Broj 182

Preispitivanje

Jos uvek se cudimo nad snagom stihije straha, mrznje i nasilja koja nas je zapljusnula minulih godina a da se od nje ni do danas nismo izbavili. I druge zemlje sa slicnim poretkom imale su velike probleme, ali tamo promene nisu tekle kroz tolika krvoprolica i razaranja kao ovde. Zasto? Deo razloga, verovatno, valja potraziti u pripremljenosti za promenu i otpornosti na provalu brutalnosti. Pouzdanije odgovore mozemo naci tek temeljitim istrazivanjima.

Nasa rubrika »Ogledi« je vec godinama otvorena za objavljivanje rezultata takvih istrazivanja. Do sada su u prvom planu bili ideoloski i politicki uzroci i tokovi rata. Mada rat nije iscrpljen kao tema, u narednom razdoblju prednost u objavljivanju imace analiticki ogledi o (ne)razvijenosti kritickog misljenja u nasoj kulturi i javnom zivotu uopste, jer pretpostavljamo da od (ne)razvijenosti kulture zavisi moc kontrole nad razornim afektima mrznje i nasilja, kao i tokovi i ishodi promena.

Ocekujemo da predmet analitickih ogleda budu, pored »klasika« kritickog misljenja kakvi su Dositej Obradovic, Jovan Skerlic, Zivojin Pavlovic i dr., novija iskustva iz umetnosti, filosofije i nauke, kao i zbivanja na domacoj i medjunarodnoj »disidentskoj sceni« (radi toga cemo zamoliti nekolicinu disidenata da podrobnije izloze svoja iskustva, uz odgovarajucu autorefleksiju). Od narocitog su znacaja dometi prosvecenosti nacije, i to ne samo pismenosti i nepismenosti, vec i stanje u skolama i na univerzitetima, u bibliotekama i muzejima, u pozoristu i na filmu, u kulturi svakidasnjice.

Pored individualnih ogleda, rado bismo objavili i dijaloge o spornim temama i gledistima.

Urednistvo


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar