Broj 182

Kalendar

Izmedju dva broja

Februar - prva polovina

Nova znamenja Bosne i Hercegovine Bosna i Hercegovina konacno je dobila nova jedinstvena resenja zastave, pasosa i automobilskih tablica. Najpre su zamenici visokog predstavnika za BiH, Hans Sumaher u Banjaluci, a Zak Klajn u Sarajevu, promovisali nove automobilske tablice, sto je ocenjeno kao »povratak normalnom zivotu« jer se »od sada gradjani mogu normalno i bez straha kretati u celoj BiH«. Na tablicama nema nacionalnih, verskih i drzavnih oznaka, vec samo kombinacija brojeva i slova koja su zajednicka cirilici i latinici. Na osnovu tablica nije moguce odrediti iz kojeg je grada ili entiteta koji automobil, sto njegovom vlasniku i putnicima pruza znacajnu bezbednost. Buduci da je Skupstina BiH propustila da donese odluku o zastavi Bosne i Hercegovine, to je, shodno svojim ovlascenjima, ucinio visoki predstavnik UN za BiH Karlos Vestendorp. Ni na zastavi nema nacionalnih, verskih i drugih simbola Srba, Hrvata ili Muslimana. Umesto razlicitosti, zastava simbolizuje njihovo zajednistvo zlatnim trouglom u sredini, utisnutim na plavu osnovu sa belim zvezdicama. Zlatna boja trougla simbolizuje nadu, a plava osnova sa belim zvezdicama izrazava pripadnost Evropi.

Juce metan, danas metanol, sta sutra? Taman smo se spremali da iz neposrednog secanja odagnamo crni barut iz Lucana i metan iz rudnika kod Sokobanje, kad eto nam sa juga Srbije novog belaja, zvanog metanol, upakovanog u lozovaci »Zivadinovic« iz Nisa, sa likom guslara na etiketi, koji je za samo dve nedelje odveo u smrt vise od dvadeset ljudi. Tek posle drugog upozorenja, lekari niskog Klinickog centra shvatili su da im pacijenti umiru usled trovanja metil-alkoholom iz lozovace »Zivadinovic« za koju je naknadna analiza pokazala da sadrzi vise od 40% ovog smrtonosnog otrova. Miroslav Zivadinovic, pravnik, proizvodio je i prodavao lozovu rakiju s velikom koncentracijom metil-alkohola, koja se nasla na prodajnim mestima sirom Srbije: u Nisu, Vlasotincu, Surdulici, Kursumliji, Jagodini, Svilajncu, Kikindi i Zrenjaninu, a dospela je i u Podgoricu. Zbog osnovane sumnje da su izvrsili krivicno delo protiv zdravlja ljudi, Zivadinovic i njegov »tehnolog«, inace bravar, liseni su slobode i podvrgnuti istraznom postupku. Pritvoren je i suvlasnik privatnog preduzeca AMB iz Ecke, koji je Zivadinovicu »poklonio« 2200 litara metil-alkohola. Ovu tragediju, koja jos nije okoncana, jer je veliki broj otrovanih jos na bolnickom lecenju, a javljaju se i novi slucajevi, od pocetka prate pokusaji nadleznih da sa sebe skinu odgovornost. Lekari Nacionalnog centra za kontrolu trovanja pri VMA u Beogradu, cude se kako niski lekari nisu ranije otkrili i prijavili slucajeve trovanja, a Ministarstvo zdravlja saopstava da njihova sanitarna inspekcija nije nadlezna za kontrolu ispravnosti i kvaliteta alkoholnih pica. Sa svoje strane, trzisna inspekcija prati samo to da li se promet odvija prema propisima.

Dokle cemo slusati Glas Amerike? Predsednik Upravnog odbora Studija B Aleksandar Cotric izjavio je 3. februara da ce do kraja meseca Studio B najverovatnije ukinuti emitovanje programa Glasa Amerike »Amerika zove Srbiju«. Da do toga ne bi doslo, Glas Amerike bi morao da hitno »promeni uredjivacki koncept, podigne tehnicke i profesionalne standarde i osavremeni vizuelni identitet emisije«, rekao je Cotric. Program Glasa Amerike favorizuje vanparlamentarne i neuticajne stranke, a i medjusobni ugovor ne odgovara Studiju B, koji za ustupljenu frekvenciju i vreme emitovanja ovog programa ne dobija ni centa. Ubrzo su se pojavili komentari da iza ove odluke stoji koalicija SPS-SPO, kojoj ne odgovara nepristrasno novinsko izvestavanje, a pri tom sefovi u Studiju B »ne mogu da sprovode cenzuru kakvu su vec uveli u ostalom delu programa«.

Bombe u djackim torbama U sredu 4. februara, u Drugoj ekonomskoj skoli u Beogradu, pred sam pocetak skolskog casa, u odeljenju prvo-tri, eksplodirala je bomba »kasikara«. Povredjeno je 20 ucenika, a petoro je dobilo teze povrede. Najteze povredjeni ucenik, Nebojsa Savic, nalazi se na intenzivnoj nezi Urgentnog centra, gde se lekari bore za njegov zivot. Njegovom drugu iz klupe Aleksandru Popovicu, koji je iz puke radoznalosti aktivirao bombu, amputirana je desna saka. Povredjen je i Milos Lalic, decak koji je bombu uneo u skolu, i koji ju je danima nosio u skolskoj torbi, verujuci da ce se njome odbraniti od nekih siledzija koji su ga zlostavljali u poslednje vreme. Ministarstvo prosvete izrazilo je zaljenje zbog ovog nemilog dogadjaja i osudilo »teske ekscese koji ugrozavaju zivote ucenika«. Unosenje oruzja u skole je teska povreda reda i discipline, za sta su posebno odgovorni direktori, naglasilo je Ministarstvo. »Srecan razvoj mladih generacija... zastita njihovih zivota najvazniji je nas posao i to mora da bude svetinja« - stoji u saopstenju.

Princ Petar III punoletan Silaskom komunizma sa evropske i svetske scene, ozivljavaju ostaci nekadasnjih kraljevskih dinastija kao svojevrsna reinkarnacija proslosti. Ni sa nasom monarhijom nije se desio izuzetak. Povodom 18. rodjendana svog najstarijeg sina, princa Petra, prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic poslao je srpskom narodu poruku, u kojoj ga obavestava da njegov sin 5. februara postaje punoletan: »Pozivam sve Srbe i druge gradjane u zemlji i dijaspori da podele ovu radost sa mnom i da se pomole Gospodu Bogu da princu Petru podari dobro zdravlje i uspeh u skolovanju i u pripremama za duznosti koje ga jednog dana ocekuju«. Demokratska omladina za kraljevinu odazvala se pozivu i sluzbom u Sabornoj crkvi, akademijom u »Aeroklubu« i zurkom u klubu »Underground« proslavila princevo punoletstvo, ali u odsustvu slavljenika, jer su vlasti odbile da mu izdaju vizu za ulazak u zemlju, ili sam princ nije hteo da je potrazi »jer mu to ne dozvoljava dostojanstvo«.

Crna Gora dobila Vladu Drugog dana zasedanja, 5. februara, Skupstina Crne Gore je izabrala novu, prelaznu i visestranacku Vladu. Vecinsku podrsku prvo je dobio program mandatara Filipa Vujanovica, koji je zatim izabran za predsednika Vlade, da bi na kraju vecina poslanika podrzala i sastav nove Vlade. U sva tri slucaja, protiv su glasali poslanici iz kluba DPS - Momir Bulatovic. Polazuci zakletvu, novi premijer je propisanom tekstu dodao i svoju uzrecicu »Tako mi Bog pomogao«.

Personalnim resenjem nove Vlade Vujanovic se na svoj nacin revansirao Momiru Bulatovicu i njegovim mentorima u Beogradu, jer su mesta u njegovom kabinetu dobili svi oni cije je bezuslovno uklanjanje trazio bivsi crnogorski predsednik: Vukasin Maras, Slavko Drljevic, Miomir Mugosa i dr. Nova vlada je privremena i koaliciona, jer je sedam resora pripalo opoziciji, a nekoliko vanstranackih licnosti izabrano je za ministre.

Ko rusi kurs dinara? Krajem januara doslo je do naglog skoka marke na crnom, trenutno jedinom deviznom trzistu kod nas. Kada je dostigla vrednost od 6,6, a u tzv. sticungu celih 7 dinara, intervenisala je Vlada Srbije, oporavila dinar i kurs stabilizovala na 5,5 dinara za marku. Skok marke izazvao je lancano povecanje cena, potrosacku groznicu i nestanak brasna, ulja i secera iz prodavnica. Drzava je odmah ublazila nestasicu ovih strateskih namirnica intervencijom iz robnih rezervi. Pad kursa dinara mnogi objasnjavaju losom ekonomskom i privrednom situacijom u zemlji, spoljnim zidom sankcija, smanjenim deviznim rezervama, povecanom masom dinara u opticaju, prekomernom javnom potrosnjom i neadekvatnom monetarnom politikom. Vlada Srbije, medjutim, misli drugacije: do skoka marke ne bi doslo da nije »nezavisnih novinara i nezavisnih ekonomista«. Privremeno smirivanje deviznog kursa premijer Mirko Marjanovic ocenio je, u izjavi Politici, kao uspesno suzbijanje pokusaja destabilizacije dinara. Za poremecaj deviznog kursa pri tom je otvoreno optuzio nezavisne medije i ekonomiste: »Danima je trajao stampedo tzv. nezavisnih medija u propagiranju slabljenja dinara, neophodnosti devalvacije i skorijeg ekonomskog kolapsa zemlje... Mediji su se utrkivali u sirenju panike i neistina kako srljamo u propast... U tome su im svesrdno pomagali neki ekonomisti, koji su davno ekonomsku nauku zamenili politikantstvom... Svojim podanickim odnosom prema onima koji imaju interese da ekonomskim iscrpljivanjem oslabe Srbiju, tzv. nezavisni mediji doprineli su ozbiljnim poremecajima na trzistu, udaru na standard gradjana i na povecanje njihovih zebnji«. Kada bi zaista bilo tako kao sto nam govori premijer Marjanovic, zar bi Vlada Srbije vec 2. februara po hitnom postupku usvojila protivustavnu Uredbu o merama finansijske discipline, prema kojoj se placanja u prometu nekretnina i automobila mogu obavljati samo preko tekucih i ziro-racuna u bankama, ili drugim oblicima bezgotovinskog placanja, zar bi procene te »robe« morale da vrse uprave prihoda u nadleznim opstinama, zar bi i najmanji racun morao da bude overen u nadleznim institucijama i zar bi gradjani morali da prilikom dobijanja ili overe pasosa podnose uverenja o placenom porezu?

Balasevic - ambasador dobre volje Povodom koncerata Djordja Balasevica, koje je 7. i 8. februara odrzao u prepunoj sarajevskoj Skenderiji, kolale su u nasim medijima razne price i nagadjanja, koje su kulminirale u tvrdnji jednog novosadskog lista da ce na njega biti izvrsen atentat. SFOR, medjunarodna i lokalna sarajevska policija ozbiljno su shvatili ova upozorenja i obezbedjenje organizovali na visokom nivou. I dok su se, zahvaljujuci takvoj bezbednosti, sve price o riziku i neizvesnosti rasprsile kao mehur od sapunice, Balasevic je, u dve veceri zaredom, pred oko 15 000 posetilaca, odrzao koncerte »svog zivota«. Oba koncerta protekla su bez ijednog incidenta, a celokupan prihod poklonjen je Fondu za decu nastradalu od mina u BiH. Posle koncerata Balasevic je izjavio da su mu to bili najupecatljiviji nastupi u dve decenije dugoj karijeri. Njegovu poruku »nas nece razdvojiti, jer mi smo jedno« publika je svesrdno prihvatila. A nju je sacinjavao uglavnom mladji svet, tek poneko iz politickog miljea i niko iz sarajevskog sveta muzike. »Opet sam bio sam s mojom publikom« - rekao je Balasevic na konferenciji za stampu.

Ljubisa Vujosevic


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar