Broj 182

Zemlja cuda

Konstantin Obradovic

Da mi zivimo u zemlji cuda postaje svakim danom sve ociglednije. U proslom broju ove novine osvrnuo sam se na jedno od cudesa koja se ovde zbivaju, jer je za mene zbilja cudo da u danasnje vreme neko hoce da lincuje Jehovine svedoke. Ali cuda koja su se zbila tokom poslednjih desetak dana po svojoj cudesnosti progresivno zasenjuju jedno drugo. U svakom normalnom svetu ona bi bila toliko neverovatna da niko razlozan ne bi verovao da se takve stvari uopste mogu dogoditi.

Najpre su predsednik srpske vlade g. Marjanovic i njegov ministar g. Vico vrlo hladnokrvno izjavili kako su »tzv. nezavisni mediji«, dakle oni koji su zavisni od vrlo znamenitih inostranih »centara moci« izazvali ovde monetarni udar da bi »unistili Srbiju«. Ta su gospoda, stavise, imenice navela i o kome se radi. Mrzi me da prevrcem krivicni zakon, ali sam siguran da se zbog »rusenja poretka« krivicno odgovara. G. Marjanovic i g. Vico su, po mom skromnom poznavanju prava, morali nadleznoj vlasti prijaviti odgovorna lica, jer ona to, po misljenju doticne gospode, rade smisljeno i po stranom nalogu, pa bi se ta lica nasla pred sudom, dok bi valjalo sugerisati MIP-u da se sa zemljama koje nam »rade o glavi« u najmanju ruku prekinu diplomatski odnosi. Ovako ispada da g. Marjanovic i g. Vico prikrivaju izvrsioce krivicnih dela sto je krivicno delo samo po sebi. Dogodilo se nije nista i ovo cudo je zaboravljeno, posto je vlada uspela da »vrati dinar« tamo gde mu je mesto (on je opet premasio 5 dinara, ali nema veze).

Jos zaprepascujuca je stvar da je nekakav Patriotski savez izrazio solidarnost sa Sadamom Huseinom. Mozda Amerikanci preteruju kad hoce da ratuju s tim gospodinom, ali podrzati coveka koji - kao da se ugledao na nemackog krajs-komandanta koji je '41. vesao ljude na Terazijama - vesa vlastite gradjane po trgovima, vrsi agresiju na susedne zemlje (prvo Iran, gde je koristio i bojne otrove, potom Kuvajt), i ujedno gradi najvecu dzamiju na svetu i nekakve palate, dok mu narod grca pod sankcijama, a deca umiru od gladi, to je ipak cudo. Nije cudo Sadam, vec ljudi kojima pada na um da, toboz »podrzavajuci iracki narod«, podrze takvog coveka. I da jos masu zastavama bivseg SKJ, a ne znaju, nesrecnici, da je cim se dograbio vlasti taj isti Sadam pobio sve komuniste. Redom.

Najnovije cudo - Uredba o finansijskoj disciplini. Svi eksperti tvrde da ce sada prodaja nekretnina i vozila stati jer niko nije lud da prodaje za dinare. Pravnici vele da se njome krsi Ustav i sva sila zakona. No, g. Milacic, ministar finansija vec pomenutog g. Marjanovica, tvrdi kako ce sad sve biti sjajno - vi prodate po kursu marone banci i kupite stan, prodavac odmah podigne sve te silne milione, kupi marke (je l' u banci, po kursu?), plati porez i svi su zadovoljni. Ja g. ministru ne verujem i to na bazi vlastitog negativnog iskustva. S bankom i ovom drzavom - Ante Markovic nema veze s tim. Dakle, imam ziro-racun u »Slavija banci«. Drzava joj oduzme dozvolu za rad '96. i moj honorar je blokiran. Ustavni sud ponisti odluku NBJ, ali ona ne haje. No, ta banka koja »ne posluje« sa mnom, prima sasvim mirno poveci honorar koji mi je, greskom, neko uplatio 1997, a tzv. Zavod za obracunska placanja, iako svestan da je »Slavija« »blokirana«, s hladnokrvnom bezocnoscu pusta moje pare toj banci »bez dozvole za rad« umesto da ih vrati posiljaocu, a ja ni do danas nisam dosao do svog novca. I sad svima nama doticni g. Milacic prica o »finansijskoj disciplini« i o tome kako prodaja treba da se obavlja »dostojanstveno«. Sta je tu cudo nad cudima? Sto vlada misli da je ova populacija sastavljena od morona. Ipak, sumnjam u to. Koje li je sledece cudo? Pitam se i ... strepim!


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar