Broj 182

Uredbom do stabilnog kursa?

Nakon »skoka« nemacke marke na sest dinara republicka vlada obavestila je javnost da ce energicnim merama ekonomske politike vratiti crni kurs u okvir zvanicnog, na nivo od 3,6, tacnije cetiri dinara.

Tako je tokom prvih dana februara uz povlacenje novca od strane NBJ i mere represije, takozvani ulicni kurs spusten na 4,5 dinara. Novonastala stabilnost kratko je trajala, tek nekoliko dana, da bi sa prvom isplatom penzija vrednost nemacke marke dostigla nemalih 5,5 dinara. Razlog za neuspeh u stabilizaciji crnog kursa strucnjaci nalaze u cinjenici da drzava nema dovoljno deviznih sredstava kako bi branila novoformiranu vrednost marke. Po poslednjim procenama, za odrzavanje stabilnog kursa potrebno je 1,5 milijardi dolara, koje u ovom trenutku NBJ ne poseduje.

Da bi dosla do deviznih sredstava, potrebnih za ocuvanje privredne stabilnosti, Vlada Srbije donela je podzakonski akt, tacnije »Uredbu o merama finansijske discipline u izvrsavanju obaveza u 1998. godini«. Ovim propisom onemogucuje se poslovanje privrednih subjekata i gradjana u devizama, dok je za realizaciju kupoprodajnih ugovora potrebno mnostvo overa, koje daje Republicka uprava javnih prihoda. S druge strane, sve novcane transakcije morace da se realizuju preko poslovnih banaka, u koje, zbog oduzete stednje i nesigurnog poslovanja, gradjani nemaju poverenja.

Takodje, sa novom uredbom drzava je napravila jos jedan presedan. Za izdavanje ili produzavanje putnih isprava i vozackih dozvola neophodna je potvrda o placenom porezu, koju izdaje nadlezna organizaciona jedinica Republicke uprave javnih prihoda, tacnije opstina. S obzirom da su opredeljenja Savezne vlade, pored stabilnosti kursa i cena, otvaranje trzista, ukljucivanje u svetske tokove i efikasnije poslovanje, ne vidi se sta od toga pomenuta uredba donosi.

Zbog toga, ali i zbog mogucnosti da mnoga preduzeca jednostavno ostanu bez posla, pokrenuta je inicijativa za utvrdjivanje ustavnosti Uredbe, dok je i predsednik Srbije trazio preispitivanje pojedinih tacaka novog propisa.

Ipak, uzimajuci u obzir tradicionalno razresavanje problema ove prirode u Srbiji, veoma je verovatno da se nista od originalne verzije Uredbe nece promeniti. To ce u narednom periodu prouzrokovati u potpunosti suprotan efekat od zeljenog, jer ce mnoge firme koje posluju u okviru male privrede biti prinudjene da prestanu sa radom. Takodje, sa tim ce se smanjiti i obim poreza, cije je ubiranje osnovni cilj Uredbe Vlade Srbije.

Marko Simisic


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar