Broj 182

Kratofilija

Ljubitelja vlasti - kratofila - ima oduvek, bas kao i mrzitelja (kratofoba). Ta pojava u nas ima osoben oblik, nalik na rednju.

Inace normalni razgovori izmedju predstavnika vlasti i opozicije u nas nisu takvi. Nekrunisani kralj mitinga i demonstracija i nekrunisani Gospodar idu iz krajnosti u krajnost. Smenjuju se ogorceno neprijateljstvo i prisno partnerstvo. Kao da ih vezuje neka duboka strast. Jaca i od etnofilije, u koju su se dugo obojica takodje strasno zaklinjala. Bice da je to strast za vladanjem jaca od drugih strasti. I tako, oni licno dele vlast, zajedno sa svojom svitom i sviticom, a dele i plen, srazmerno kolicini moci kojom raspolazu.

Licna podela licne vlasti, pak, nije samo moralna i personalna stvar, nego ugrozava i vlast i opoziciju kao institucije. Ni kada se mrze, niti kada se vole ovakvi »prvaci« vlasti i opozicije, i ne haju za institucije poretka, ponajmanje - demokratskog. Ne haju ni za sledbenike a kamoli za narod koji strada u nacionalistickim ratnim pustolovinama na koje su ih oni huskali.

Sve to bi u stabilnom drustvu i demokratskom poretku licilo na dvorske spletke. Ali mi smo sve dalje od takvog drustva i poretka sve dotle dok su i vlast i opozicija bilo cija licna, a ne i javna stvar.

Dusan Mojsin


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar