Broj 183

Predgovor

Sloboda misljenja, izrazavanja i komuniciranja je vec godinama stalna tema Republike. U rubrici »(Ne)sloboda stampe« objavljeno je vise stotina clanaka a istoj temi posveceno je i nekoliko tematskih priloga (dodataka redovnim brojevima lista). O tome smo nedavno objavili i »knjigu u novinama«: Miodrag Marovic, »Politika« i politika.

Sada paznji citalaca nudimo dokumentarnu knjigu o dogadjajima oko lista Student, glasila beogradskih studenata. Ova knjiga pripremljena je za stampu jos 1970. godine. Ilija Moljkovic, diplomirani filolog i ucesnik u tadasnjim zbivanjima, sabrao je izvode iz stampe i redigovao stenograme i magnetograme sa Skupstine Saveza studenata na kojoj se raspravljalo i odlucivalo o sudbini Studenta. U tim dokumentima izlozeni su razlozi i za odbranu i za smenjivanje ondasnje redakcije pomenutog lista. Argumenti i nacin njihovog izlaganja ticu se i opstije teme - slobode stampe, za koju se godinama zalagao studentski pokret, bas u ono vreme, na sta su reagovali predstavnici vlasti.

Izvorni rukopis je skracen samo u onim delovima gde se ponavljaju argumenti ili raspravlja o drugim temama. Oprema je redakcijska.

Pogovor za ovu knjigu napisao je Nebojsa Popov, koji je ranije objavio vise analitickih tekstova o studentskom pokretu toga vremena i o razlicitim zbivanjima oko njega.

Nadamo se da ce ova knjiga naici i na kriticko reagovanje citalaca. Sve kriticke i analiticke tekstove rado bismo objavili jer i dalje smatramo da je sloboda stampe, medija uopste, od sustinskog javnog interesa.

Urednistvo

Recenzenti

Dragos Ivanovic
Nebojsa Popov


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar