Broj 183

Zvizduk sa politickim ciljem

Grupa onih kojima od svega najvise smetaju demokratija i samoupravno izjasnjavanje, zvizducima, dobacivanjima i remecenjem rada skupstine Saveza studenata Beograda pokusala je da makar za 24 casa, odlozi konacnu odluku o onome o cemu su se vec izjasnile studentske organizacije na mnogim beogradskim fakultetima. A zahtev tih organizacija i to nedvosmislen, bio je - Student sa ovakvom orijentacijom ne moze da izrazava samoupravna stremljenja, demokratska raspolozenja i socijalisticku vernost onih koji u ovom trenutku pa i buducem, studiraju na Beogradskom univerzitetu.

Na tim skupovima, a i politickim forumima koji su se dosad izjasnili, data je nedvosmislena ocena. Vratiti »Student« u ruke onih koji jedino u jugoslovenskom modelu socijalizma - samoupravnom socijalizmu, vide svoju perspektivu, vide svoju buducnost.

I nije tesko onda, kada se zna ova predistorija, zakljuciti zasto je grupici idejnih senki trebalo da razbije bas sinocni skup zvanicnih predstavnika studentskih organizacija. Onih koji su dosli sa demokratskim ovlascenjem svojih kolega i koleginica sa fakulteta. Nedovoljno je samo reci da su to politicki marioneti u nasoj samoupravnoj pozornici, koji se eto prihvataju i poslednjih sredstava - zvizduka i nereda, nedolicnih upadica i organizovane politicke torcide. Zapravo, manifestuju sopstvenu agoniju. U istoriji politickih pokreta to nije nepoznata pojava. Ovo su poslednji trzaji onih koji su porazeni u plebiscitarnom izjasnjavanju samoupravnog naroda, ali trzaji koji nikada nisu bili naivni, niti to mogu da budu.

Prema njima se valja tako i odnositi. Danas je to demonstracija protiv raspolozenja studenata, a sutra?

Sigurno je da ih nije iskljucivo slucaj okolnosti naterao da se na ovaj nacin deklarisu, jer koliko juce, Republicka konferencija Saveza komunista Srbije afirmisala je jednodusni zahteva komunista ove Republike da se u ime slobode demokratskog dijaloga ne mogu ozivljavati ideje sa pozicija nacionalizma, klasnog neprijatelja i onog sto je jednom zauvek okarakterisano kao izdaja - ideje Kominforma.

Mozda je to smisljeni izazov nasoj demokratiji, ali mozda i samo zelja - da se na nacin na koji su i stupili na politicku pozornicu i sidje sa nje - neredom, zvizdanjem i ometanjem samoupravnog demokratskog odlucivanja?

Stvari treba nazivati pravim imenima i otkrivati im prave motive. Onaj ko zastupa ideje nacionalizma, Kominforma, i »cvrste ruke« ne moze sebe da smatra legalnim i ravnopravnim partnerom u samoupravnom stvaralastvu.

Ostavimo, dakle, po strani manir i ponasanje i trazimo u tome sustinu politickih ciljeva. A oni su od proslog juna do danas vise puta javno iskazivani i istorijski definitivno ocenjeni.

Vecernje novosti, petak, 26. 12. 1969, str. 2.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar