Broj 183

Metod nasilja

Jedan politicki skup beogradskih studenata, koji je trebalo da donese kvalifikaciju - i na osnovu nje - odluku o listu Student, bio je sinoc onemogucen da radi.

Grupe i snage koje su u dosadasnjim politickim debatama bile precizno definisane kao antisocijalisticke, onemogucile su raspravu o listu Student metodima opstrukcije, pritiska i sile.

Stvarajuci na sednici samoupravnog i demokratskog studentskog organa atmosferu krcme i ulice, svojim zvizducima, upadicama i »predlozima« - ciji je jedini cilj bio da se onemoguci svaka razumna i demokratska debata - oni su prisilili delegate da se rasture. Nema nikakve sumnje da su sinoc na sceni te politicke provokacije ili u njenoj senci bili isti oni ljudi koji krasnorecivo govore o slobodi, demokratiji, nenasilju i »objektivnoj tolerantnoj diskusiji«.

Sinoc su, medjutim, pokazali pravo lice. U grcevitim naporima da sprece demokratsku raspravu i jos grcevitijem naporu da prime sud o sebi, pokazali su, na nedvosmislen nacin, sta stvarno misle o slobodi, demokratiji i samoupravljanju. Ono sto misle o socijalizmu - koji je sve to: sloboda, demokratija i samoupravljanje vec su ranije rekli.

Ta opoziciona grupa lica onemogucila je odrzavanje jednog samoupravnog skupa izabranih studentskih delegata, skupa koji se vodio po demokratskom pravilniku, koji nikom nije oduzimao rec, koji je svakom dao priliku da kaze svoje misljenje i koji je trazio samo jedno: da se postuju demokratske norme uobicajene za skupove u civilizovanom drustvu. Politicki cilj opozicije bio je, medjutim, jednostavan - onemoguciti svaku raspravu.

Preko stotinu studenata-delegata koji su ostavili svoje knjige i skripta i svoje tople sobe i po hladnoci dosli u Salu heroja da prodiskutuju i donesu zakljucke o temama na dnevnom redu, vratili su se tako neobavljena posla.

Bila je to, u svojoj sustini i svojim formama, politicka provokacija, uperena ne samo protiv politike Saveza komunista, nego i duha i slova samoupravnog socijalistickog sistema.

Borba, 26. 12. 1969, str. 6.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar