Broj 183

Ma, kakav rat!

Slobodan Milosevic je svoje izborne strategije redovno gradio na parolama da je uspeo da sacuva zemlju od rata. I njegova supruga je u svojim dnevnicima sentimentalno pisala protiv rata, sto joj nije smetalo da ga raspiruje kako joj se prohte. Izvesno vreme mnogi koji su ucestvovali u ratu ili su na drugi nacin osetili njegove posledice, cutali su, iskljuceni iz drustva, i sami uplaseni od preterane predsednikove miroljubive politike. Postepeno su poceli da prikupljaju hrabrost. Bivsi borci su, na primer, »osvojili« napusteno zabaviste, a izbeglice su se obratile sudu zaleci se na nasilne mobilizacije. Cak se i armijski vrh osmelio da prizna da su cak trojica ucesnika rata osudjena na smrt zbog ratnih zlocina, i da je vodjeno vise postupaka zbog istog krivicnog dela.

Ali time krug lazi nije prekinut. Naprotiv, on se ucvrscuje i etablira. Tako, na redovnoj konferenciji Generalstaba VJ general-major Gradimir Zivanovic izjavljuje da »Vojska Jugoslavije nije ucesnik rata na prostoru prethodne Jugoslavije. Poznato je da se JNA povlacila sa teritorija secesionistickih republika...« Ako je tako kako hrabro i muski izjavljuje general-major Zivanovic, zasto je sudjen i toliko ponizavan general Trifunovic? Zasto je Okruzni sud u Beogradu proglasio drzavu Srbiju odgovornom za stetu i dusevne bolove nanete izbeglicama koje su hvatane po Srbiji, mobilisane i slate na front? Da li se zaboravlja na odlazak konvoja tenkova iz Beograda koje su oni naivni i pod patriotskom temperaturom obasipali cvecem? Ko je tada govorio o povlacenju i da li je tu rec uopste neko u vojnom establismentu smeo da izusti?

Svedoci smo sve cescih tekstova bivsih pripadnika JNA, ratnika, izjava pred Haskim tribunalom koji ce tek otvoriti pitanje o vojnom angazovanju u »secesionistickim republikama«. Bilo bi dobro da u medjuvremenu gospodin Zivanovic i Generalstab prikupe malo hrabrosti za objasnjenja zbog kojih nece morati da crvene. Bar onoliko hrabrosti koliko su imale sudije i nezasticene izbeglice koje su im se obratile.

Olivija Rusovac


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar