Broj 185

Odluka o »Studentu« - ponovo odlozena

Skupstina Saveza studenata Beograda juce nije imala kvorum pa ce naknadno nastaviti diskusiju o »Studentu«

Treci put u tri poslednja dana sastala se, juce popodne, Skupstina studenata Beograda da bi se izjasnila o zakljuccima Univerzitetskog odbora Saveza studenata o listu Student. Medjutim ni posle treceg pokusaja - odluka nije doneta jer Skupstina nije imala kvorum. Zbog toga ce Univerzitetski odbor naknadno da zakaze novu sednicu.

Pretprosle noci u ponoc, kada je sednica bila prekinuta jer je u tom trenutku bilo jos 18 prijavljenih govornika, bilo je jasno da subota posle podne, i to kao trece uzastopno sastajanje, nije pogodan termin. Ali, sednica je ipak zakazana dobrim delom zahvaljujuci forsiranom pritisku grupe kojoj je bio potreban ovakav razvoj dogadjaja.

Naime, prve veceri ta grupa je stvorila atmosferu nemogucu za rad, pa je zbog nereda ta sednica prekinuta. Sledece veceri, predstavnici te grupe - koja bi da Student nastavi sa opozicionim stavom - nametnuli su dugotrajnu diskusiju o proceduralnim pitanjima pa za sustinsku raspravu vremena nije bilo dovoljno.

Potom je isforsiran nastavak sednice u nepovoljno vreme, jer se racunalo da nece biti obezbedjen kvorum, pa kada se to i desilo, ta cinjenica je obilato koriscena za pokusaje da se ospori legitimnost Skupstine da raspravlja o Studentu. Bilo je i predloga da se umesto Skupstine odrzi studentski zbor, ali oni nisu prihvaceni.

U svakom slucaju, pruzeno je dosta primera kako se metodom pritiska zloupotrebljava demokratija i maltretiraju zvanicni delegati studenata.

Ocevidno, rec je o sistematskoj opstrukciji male ali agresivne i organizovane grupe prijatelja neprijateljske pozicije Studenta koji - bas zato sto osecaju da su sve usamljeniji na Univerzitetu, da gube teren i politicku bitku - nastoje da sprece donosenje odluke kojom bi Student konacno postao ono sto studenti u ogromnoj vecini zele - njihovo glasilo.

N. D.

Ekspres politika, 28. 12, 1969, str. 2.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar