Broj 185

Bukaci

Prekinuta sednica skupstine Saveza studenata Beograda je najnoviji dokaz da je malobrojna grupa studenata sa Filozofskog fakulteta sposobna jedino za opstrukciju i provokacije. Posto je ovaj skup trebalo da donese odluku o smenjivanju sadasnje redakcije Studenta - njihovog poslednjeg uporista - zvizdacka klapa sa Filozofskog fakulteta zaduzena za buku i pritisak, onemogucila je normalan rad sednice upadicama, »predlozima«, povicima i smehom.

Prvoj trojici govornika je bilo dozvoljeno da govore jer pripadaju grupi sa tog fakulteta ili su saradnici Studenta; njihove diskusije odgovarale su ukusu malobrojnih pristalica sadasnje politike Studenta ali ne i vecine delegata. Oni su ih mirno saslusali. Kada je cetvrti govornik koji ne pripada »klanu« rekao da sadasnji Student nije studentski list i da bi redakciju trebalo smeniti, grupa sa Filozofskog fakulteta je bukackim metodama prekinula sednicu koja ni do tada nije radila u normalnoj atmosferi.

Tako se ovaj skup koji je trebalo da donese vazne odluke o programskoj orijentaciji lista Student i ekonomskom polozaju opste studentske ustanove, pretvorio u miting neobuzdanih.

Sledece dve sednice Skupstine Saveza studenata Beograda takodje nisu zavrsene. Opstrukcija pomenute grupe je bila manje bucna ali ne i manje uporna, sto je mnoge delegate naljutilo tako da nisu prisustvovali poslednjim sastancima.

Koliko god ovaj najnoviji incident bio neprijatan svim studentima, ipak on pokazuje da ne postoji neka konfrontacija studenti i drustvo, vec da je u sukobu jedna organizovana grupa studenata sposobna samo za politicke provokacije, i velika vecina drugih studenata koji zele da samoupravnim i demokratskim putem rese vrlo vazne probleme na Univerzitetu.

Komunist, br. 667, beogradsko izdanje, 1. 01. 1970, str. 8.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar