Broj 185

Politicka situacija na Beogradskom univerzitetu

Otpor demokratskoj raspravi

Grupacija oko »Studenta« ne prihvata demokratski dijalog i sluzi se metodama nasilja

U osnovnim organizacijama SK na Beogradskom univerzitetu u toku je rasprava o politickoj situaciji u ovoj visokoskolskoj instituciji. U centru paznje je saopstenje Univerzitetskog komiteta SK u kome je data politicka ocena sadasnje situacije.

U zanimljivim raspravama na fakultetima posebno se istice da najnervozniji postaju oni koji ne prihvataju demokratski dijalog, jer ne odgovara njihovim namerama. Kao odgovor na poziv da se ozbiljno i argumentovano razgovara - grupacija oko Studenta reagovala je nasiljem. Navodi se kao primer fizicki obracun sa clanovima Univerzitetskog odbora Saveza studenata, provaljivanje u zgradu Prirodno-matematickog fakulteta dva casa pre pocetka Skupstine Saveza studenata, kvarenje svih brava na vratima amfiteatra, itd.

Podrivacka i neprijateljska kritika

Podvlaceci apsolutnu povezanost diskusija u Srpskom filozofskom drustvu i idejno-politicke pozicije Studenta, dr Vojislav Kolaric je rekao na jucerasnjem sastanku komunista, clanova aktiva nastavnika Ekonomskog fakulteta, da to delovanje opozicionih grupa predstavlja otvoren izazova Savezu komunista i svim progresivnim snagama. Opozicione snage su, po njegovom misljenju, iskoristile inertno stanje medju komunistima na Univerzitetu. Potrebno je, u ovom trenutku, sve uciniti da ceo SK postane aktivna politicka snaga.

Atmosfera dijaloga i intelektualne slobode je neophodna nasem drustvu, rekao je dr Zoran Pjanic. Ali, neophodno je, takodje utvrditi ko s kojih pozicija ulazi u taj dijalog, ko s kojih pozicija kritikuje. Govoreci da je izvesna demistifikacija u nasem drustvu potrebna, Pjanic je rekao da je kritika onoga sto je bilo najbolje u nasoj NOB-i, naseg demokratskog socijalizma i bratstva i jedinstva - podrivacka i neprijateljska.

Najveci broj studenata, rekao je Pjanic u potpunosti je saglasan s politikom SK. Nastavnici bi trebalo da izadju iz letargicnog stanja i pomognu tim studentima. Potrebno je sve uciniti da se omoguci Skupstini Saveza studenata da kao samoupravno telo na demokratski nacin zauzima svoje stavove.

I Slobodan Unkovic je govorio o pasivnosti clanova SK i potrebi za energicnom akcijom. Univerzitet mora svoje probleme resavati sam.

Profesor Radmila Stojanovic je govorila o sve snaznijoj propagandi koja dolazi s raznih strana. Nije slucajno, rekla je ona, sto su se na istoj tribini culi i informbirovac i - poslednja zapadna reakcija.

Profesor Ljubisa Adamovic je insistirao na sve blizim i neposrednijim kontaktima nastavnika komunista sa studentima, koji su sada po njegovom misljenju, na ovom fakultetu nedovoljni.

»Student« mora odbaciti metode kritizerstva

Vise od dva sata raspravljali su sinoc studenti Tehnolosko-metalurskog fakulteta o idejnoj i politickoj orijentaciji lista Student i o predstojecoj Skupstini Saveza studenata, koja je zakazana za deseti januar. Jednodusno misljenje svih ucesnika u diskusiji bilo je da je Student sa svojim sadasnjim sadrzajem i fizionomijom neprihvatljiv za studente Beogradskog univerziteta. Receno je da on ne izrazava njihove interese, vec iskljucivo interese manjih grupa studenata koji su monopolisali list i pretvorili ga u tribinu snaga koje se suprotstavljaju politici Saveza komunista i Saveza studenata.

Na kraju sastanka preko 300 ucesnika zbora jednodusno je usvojilo Zakljucke, u kojima se kaze da je sadasnja redakcija lista Student odgovorna za sadrzaj i fizionomiju lista, i da postoji privatizacija i monopol od strane redakcije. List je postao okosnica i eksponent opozicionih snaga sa Univerziteta i van njega. U zakljuccima se kaze da list ne izrazava misljenje vecine studenata Univerziteta i da se zato studenti ovoga fakulteta zalazu za novu orijentaciju lista i za novi sastav redakcije, u kojoj treba da budu ravnopravno zastupljeni studenti sa svih fakulteta.

Pored toga sto se daje puna podrska Zakljuccima Univerzitetskog odbora Saveza komunista i Univerzitetske konferencije SK o listu Student, u dokumentu studenata Tehnolosko-metalurskog fakulteta se naglasava da ovaj list mora odbaciti metode kritizerstva i na stvaralacki nacin tretirati drustvenu stvarnost. Veliku paznju list treba da pokloni problemima Univerziteta, narocito njegove reforme.

Na kraju zakljucaka se trazi da se skupstina Saveza studenata odrzi u delegatskom sastavu, kako bi se obezbedila puna radna atmosfera na ovome skupu, sto do sada - kako je istaknuto i u diskusiji - nije bilo mogucno postici, s obzirom na atmosferu koja je stvarana od grupa studenata koji nisu bili delegati Skupstine.

M. S. - M. P.

Politika, 8. 01. 1970, str. 6.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar