Broj 185

Dan poslednji (IV deo)

Predsedavajuci:

Saslusali smo amandman, samo molim da - u narednom postupku, da drugovi koji zele da govore, odnosno da formulisu amandman, da izadju kako bismo imali stenogram sa ove skupstine. Da li ima jos amandmana? Urdarevic.

Aleksandar Urdarevic:

Ovo nije amandman, ovo je podrska prvoj tacki. Samo se radi o sledecem: nemojmo se igrati amandmana; iz jednog razloga sto je tamo jasno konstatovano da je to na osnovu zakljucaka, sto je, u stvari, na osnovu diskusije koja je odrzana po fakultetima. Vi ste svi dobili, na uvid, diskusije i zakljucke zborova studenata (zagor, protesti: »to nije amandman«), i dobili ste istovremeno diskusije ovde na Skupstini. Hvala (glas: »ovo nije amandman«).

Predsedavajuci:

Ilija, izvoli.

Ilija Moljkovic:

Univerzitetski odbor Saveza studenata ovoj skupstini predocio je dva materijala. Jedan materijal zove se: »Zakljucci Univerzitetskog odbora Saveza studenata o delatnosti lista Student«, drugi: »Programska orijentacija lista Student«. Moj amandman je sledeci - u vezi sa tackom 1, Komisije za zakljucke, ja sam predlozio, a taj amandman glasi: posto na ovoj skupstini nije o tome materijalu, koji je Skupstini ovde predocen, govoreno, da se u formulaciju te tacke zakljucaka, Komisije za zakljucke, unese samo to da, posto nije govoreno, na ovoj skupstini - molim vas, svi ste prisutni ovde, nema potrebe da se ubedjujemo - posto nije govoreno, da se unese formulacija da na Skupstini nije govoreno o »Programskoj orijentaciji lista Student«, materijalu koji je predocio Univerzitetski odbor. To je to (kratak aplauz).

Predsedavajuci:

Sada molim delegate Skupstine da se glasanjem izjasnimo, prvo o amandmanu a onda o tacki Zakljucaka. Mislim da je to, isto, redosled koji smo praktikovali do sada. Molim delegate Skupstine koji glasaju za amandman druga Ilije Moljkovica, da podignu delegatske karte. (...) Izbrojao sam 51 glasacki listic. Ko je protiv ovog amandmana? (aplauz, glas: »ne treba brojati«; skandiranje: »bra-vo«) 149 (aplauz). Molim... (prigovor) samo da dovrsimo glasanje, pa nakon toga. Uzdrzanih? (...) 13. Konstatujem da je odbijen amandman Ilije Moljkovica; ujedno prihvacen zakljucak Komisije za zakljucke, prva tacka. Ilija Moljkovic jednu recenicu zeli.

Ilija Moljkovic:

Postavljam pitanje vlastite, individualne odgovornosti pred istorijom... (gromoglasan smeh); postavljam pitanje: kako intelektualac moze protiv vlastite savesti da glasa? (bucno: »o-o-o-o!«; aplauz)

Predsedavajuci:

Molim vas, druga tacka predloga zakljucka Komisije glasi ovako. Procitacu je potpuno... (zagor) Molim vas malo za tisinu. »Skupstina Saveza studenata Beograda smatra da bi Savet novinsko-izdavacke kuce 'Student' i redakcija lista, da Savet novinsko-izdavacke kuce 'Student' i redakcija lista, nisu doprinosili ostvarivanju politike Saveza studenata Beograda ni podrzavali njegovu idejnu platformu«. To je tacka 2 predloga zakljucaka Komisije. Da li se amandman koji je Sonja iznela odnosi na ovu tacku 2, o Savetu?

Sonja Liht:

Posto je amandman moj, samo jedno objasnjenje. Ja tvrdim da o radu Saveta, o radu Saveta, izdavackog Saveta Studenta ovde nije diskutovano (protestni zagor, aplauz).

Predsedavajuci:

Posto smo saslusali amandman delegata Sonje Liht, molim da se prvo o amandmanu izjasnimo; ponovo. Ko prihvata formulisan amandman drugarice Sonje Liht, molim da podigne delegatsku kartu (...) 54. Molim one koji glasaju protiv ovog amandmana da dignu kartice (aplauz, povici: »to, to, to!«). 133 (kratak pljesak). Molim one koji su se uzdrzali? (...) 16 uzdrzanih. Posle ovog glasanja, mogu isto da konstatujem da je - sa 133 protiv amandmana, sa 54 glasa za amandman, 16 uzdrzanih, usvojena druga tacka predlozenih zakljucaka od strane Komisije. Molim?

Goranko Djapic:

... (zagor, komentari, aplauz Djapicu) Posto se u celini ipak slazem sa ovakvim materijalom, koji je, konacno, i morao da bude takav, predlazem: posto su u zakljuccima recene, a tokom diskusije mnogo, mnogo puta potvrdjivane rijeci da je Student informbirovski, cetnicki, anarholiberalni, staljinisticki (povik :»amandman!«), da li ce - u amandmanu, treba vam amandman: da se ta ista redakcija, kao cetnicka, anarholiberalna, staljinisticka, sudski goni i sudski kazni zbog toga sto je antisocijalisticka snaga i neprijatelj ove drzave (bucno komesanje, aplauz).

Predsedavajuci:

Posto... (zagor traje) posto se, posto se, posto se saslusani amandman ne odnosi na ovu tacku (smeh), Radno predsednistvo ce ga... (protesti), Radno predsednistvo ce o ovom amandmanu postaviti izjasnjavanje Skupstini kada bude rec o Redakciji. Sad je rec o Savetu. Molim, posto nema amandmana o Savetu... (prigovori) Izvoli, molim Te, ako hoces da formulises amandman; nemoj samo da dizes ruke, bespomocno, covece (glasovi: »Veljo, izadji gore«). Molim vas malo za tisinu.

Velja Mihajlovic:

Ako to sto stoji u toj trecoj tacki nije istina, onda nema potrebe da diskutujemo o trecoj tacki. Jedini nacin da diskutujemo je ili da obrnemo magnetofon, ili, kako drukcije? (zagor)

Predsedavajuci:

Dobro, posto nema formulisanog amandmana... Vlado, da li se to odnosi na izdavacki Savet? (»jeste«) Dobro.

Vlada Mijanovic:

Predlazem sledeci amandman: posto sam obavijesten, od clanova Savjeta, da nisu pozvani na ovaj skup, te, prema tome, da neki od njih i ne prisustvuju, predlazem da se u amandman unese da je ta odluka donesena u neprisutnosti clanova Savjeta (komesanje).

Predsedavajuci:

Molim... (zagor) Molim vas...

Molim vas. Clanovi izdavackog Saveta Studenta su pozvani na sednicu Skupstine i imaju pravo da prisustvuju ovoj sednici. Da li su dosli ili nisu, to je posebno pitanje. Medjutim, iako je formulisan, ovako, amandman, ja molim da se o amandmanu izjasnimo (glas: »kako, kad nema indeks?«). Dobio je poziv, kao i drugi gosti koji su pozvani na ovu sednicu... (glas: »a ko mu je dao?«), odnosno urucen im je poziv i za sednicu i na Prirodno-matematickom fakultetu i za danas. Molim?

Bube Rakic:

Trivi Indjicu, kao predsedniku Saveta Studenta, nije urucen nikakav poziv do jutros. Ako je urucen posle devet sati, onda je u redu.

Predsedavajuci:

Urucen je.

Bube Rakic:

Posle devet, ili pre devet?

Predsedavajuci:

Dobro, da ne diskutujemo sad o tom problemu (bucni protesti). Molim, stavljam amandman Vlade Mijanovica na izjasnjavanje. Ko je za amandman, neka podigne delegatsku kartu. (...) 28. Ko je protiv amandmana? (...) (kratak aplauz, glas: »ne znam kako delegati glasaju, kad ne znaju ni ko su clanovi Saveta?«) Ko je uzdrzan? (...) 21. Mogu da konstatujem da je odbijen amandman, sa 134 glasa protiv, 28 za i 21 uzdrzan. Konstatujem da je treca tacka predlozenih zakljucaka usvojena.

Ovde je Radnom predsednistvu prisao kolega student sa Masinskog fakulteta, koji nije delegat. Zeli da kaze nesto (glas: »ne moze«). Da li je u pitanju amandman ili diskusija? (»amandman«) Na koju tacku? (»na sastav delegatski«) Molim?! (zagor) Sada, momentalno, kolega, ukoliko ne dajes amandman na predlog ovih zakljucaka...

Student Masinskog fakulteta:

Dajem amandman. Prvo, rekli ste mi da ne mogu da diskutujem - mislim, da stavim amandman - zato sto nisam delegat. Ja vas pitam: kako sam mogao da budem delegat? Primer kod mene na Masinskom fakultetu: Skupstina je prosle godine izabrala 10 delegata; sest nisu u mogucnosti sada da dodju, znaci, sest novih se kooptira. Kooptirali su ih predsednik i potpredsednik FOSS-a. Fakultetski odbor nisu konsultovali (zagor). Zato... Ja ne znam kako je na drugim fakultetima, ali mislim, kad se radi bas o mom fakultetu, mislim da je...

Predsedavajuci:

Posto, ocigledno, ne dajes amandman na predlog zakljucaka, ja Te molim da to ucinis, ukoliko ga imas? A o ovom pitanju cemo isto, takodje, diskutovati, posto i Radno predsednistvo us... (protestne upadice) Posle usvajanja zakljucaka cemo diskutovati (bucan protest). (pauza)

Cetvrta tacka: »Skupstina Saveza studenata Beograda razresava duznosti glavnog i odgovornog urednika i redakciju lista Student«. To je cetvrta tacka predlozenih zakljucaka. Amandman?

Sonja Liht:

Amandman... ali posto nisam znala kako glasi ovaj stav, moj amandman glasi da glavni i odgovorni urednik Studenta nije dobio rec na Skupstini (buka, povici: »nije se ni javio«, »to nije amandman«).

Predsedavajuci:

Molim vas. Posle mog objasnjenja o tome da glavni i odgovorni urednik, delegat ove skupstine, Alija Hodzic, nije ni trazio rec kao ostali delegati na ovoj skupstini, ja smatram... (upadica), ja smatram da u ovom momentu ovo i nije amandman. Ovde, za ovu tacku zakljucaka postoji amandman kolege, koji je malopre izlozio; presli smo taj amandman. Za sada.

Goranko Djapic:

Ukoliko ova skupstina osudi redakciju - smatra da redakcija Studenta nije ispunila svoj zadatak, a nije ispunila - to ce zakljuciti delegati iz svoje kritike, koji su govorili da je Student na antisocijalistickim pozicijama, ja sam to vec napomenuo i to je jasno: zasto ga (inace) osudjujemo? E, dobro. Kad je tako trazim da se na osnovu zakljucaka, na osnovu kojih je Student kritiziran, Redakcija otisla - jer pretpostavljam da ce ona otici, mada jos formalno nije - progoni i kazni redakcija Studenta, kao antisocijalisticke snage, kao i svi oni koji su ih podrzali. Jer dozvolite, drugovi, u ovom drustvu nema mjesta antisocijalistickim snagama (aplauz). Posebno ne pseudoliberalnim, cetnickim, staljinistickim, i tako dalje. A poslije toga - jos samo sekund - ukoliko ovaj skup proglasi da redakciju Studenta ne treba radi toga progoniti i kazniti, znaci da studenti smatraju, ovdje, da antisocijalisticke snage ne treba progoniti i ne treba kaznjavati (protest, aplauz). Ja tako shvacam.

Predsedavajuci:

Molim vas. Ovde je iznesen amandman. Da li ima novih amandmana? Ne diskusija o ovom amandmanu, molim vas. Visnjicu, izvoli.

Miroslav Josic Visnjic:

Bez obzira na to sto je Savet razresen duznosti, iako o njemu ovde nije bilo govora, izuzev samo u jednoj recenici, uzgrednoj, ja zelim da kazem sledece: da ova skupstina ne moze da razresi Redakciju dokle god ne ponisti isti onaj statut koji je ona donela. Jer, mogu da vam procitam deveti clan, koji kaze: »Savet postavlja i razresava duznosti glavnog i odgovornog urednika i ostale clanove Redakcije«. Prema tome, mora ova skupstina prvo da ponisti ovaj statut, pa tek onda Redakciju (bucno odobravanje). Izvinjavam se, samo jos jedna mala digresija: a ova skupstina o ovom statutu ni rec progovorila nije (aplauz).

Predsedavajuci:

Da li ima jos? Rec ima Urdarevic Aleksandar. Da li je, Urdarevicu, da li je to amandman? (negodovanje)

Aleksandar Urdarevic:

Molim vas, da vam samo kazem nesto: kakav je amandman Visnjicev, takav je i moj; potpuno identican. Radi se o tumacenju Statuta. Ova skupstina je razresila duznosti Savet, i po odluci Skupstine, koja datira iz maja meseca, automatski preuzela ulogu Saveta, tako da sa punim pravom moze odluciti o Redakciji (bucan protest, bucno odobravanje).

Predsedavajuci:

Hvala. Celenkovic Teodosije.

Teodosije Celenkovic:

Mi mozemo ovde da se igramo procedure i da pokusavamo da osporimo legalno pravo ove skupstine da odluci o onim stvarima o kojima ona treba da odluci. Naime, ja podsecam sve delegate Skupstine na onu sednicu Skupstine kada smo diskutovali i usvajali Statut Studenta, i podsecam (na) teznju Skupstine da ona sama zadrzi sto veci broj prava, prerogativa, u... svoja vlastita prava. Podsecam i na to zasto smo mi osnovali Savet izdavacke kuce. Upravo zbog toga sto smo zakljucili da ova skupstina ne moze u toku cele godine da razmatra probleme Studenta i Vidika - cele te izdavacke kuce kako smo kasnije zamislili. Drugim recima, ona prepusta odredjena svoja prava Savetu, koji ona sama bira. Prema tome, u trenutku kad ona razresava duznosti taj savet, mislim da - logicki - nije diskutabilno da sve one funkcije, sva ona prava koja ima Savet da preuzima ova skupstina. U drugom slucaju dolazi se do apsurdne situacije da vise - ukoliko se razresava Savet, onda vise niko nema nikakva prava. Zbog toga mislim da legalnost toga da ova skupstina donese kompetentnu odluku ne dolazi u pitanje, i mislim da bi delegati Skupstine trebalo da predju na glasanje o podnetim amandmanima i o predlogu zakljucaka (kratak aplauz).

Predsedavajuci:

Dobro. Molim, molim da se izjasne delegati Skupstine o predlogu amandmana druga Goranka Djapica sa Filozofskog fakulteta. Ko je za amandman da podigne delegatsku kartu, molim (glas: »formulisi ga!«). Pa ja mislim da je drug formulisao (glas: »ponovi ga, da znaju ljudi za sta glasaju«). Mislim da je amandman veoma jasan, i da je drug veoma precizno dva puta formulisao taj amandman, i da nema potrebe da ga formu... (zahtevi, povici: »ti ga formulisi!«; komesanje) Molim ko je za taj amandman da podigne delegatsku kartu (galama, zahtevi: »formulisi ga!«, »ponovi ga!«) Molim vas. Molim Te, jos jedanputa da ga precizno formulises (graja: »ti, ti!«). Da li hoces da formulises amandman? (zahtevi da predsedavajuci to ucini)

Goranko Djapic:

Posto sam vec treci put prisiljen... ne svojom krivicom nego izvjesnim, ovdje, tehnickim malerima, da opet formuliram svoj amandman, mada mi je neugodno - stalno prepravljam te rijeci. Dakle, on bi, otprilike, glasio, sazeto i kratko, ovako: Ukoliko smatrate da je redakcija Studenta zastitnik i predstavnik cetnickih, pseudoliberalnih, staljinistickih, anarhistickih - to ovdje drug Pribicevic zna... (bucan smeh); dakle, ko to smatra onda tu redakciju, zbog takove neprijateljske i antisocijalisticke djelatnosti, treba osuditi; ne samo ovdje na skupu nego i administrativno, posto mi moramo biti dosljedni u istrebljivanju antisocijalistickih snaga. (Predsedavajuci: Dobro. Hvala.) Sudski; napominjem: administrativno, to znaci sudski. (Predsedavajuci: Dobro. Hvala. Posto smo...) Molim vas, samo sekund. Ukoliko se ova, opet napominjem, skupstina suglasi da ne treba Redakciju sudski zbog toga goniti, kao antisocijalisticku snagu, da li Skupstina time smatra da Redakcija nije antisocijalisticka snaga, ili da, u principu, ne treba goniti antisocijalisticke snage? (graja, pljesak, zvizduci)

Predsedavajuci:

Molim vas... (graja traje) Molim vas. Sad je veoma precizno formulisan ovaj amandman, i molim da se izjasnite o ovome. Ko je za ovaj amandman, da podigne delegatsku kartu, molim. (...) 31 glas. Ko je protiv, molim? (...) (bucno, ironicno odobravanje: »bra-vooo«; glas iz sale: »jao, kakva bruka, ljudi, j...m ti...«; »koliko je to sramno drugovi!«; bucne reakcije) 123 glasa. Molim, ko je uzdrzan? (...) 22 uzdrzana, 23. Izjasnjavanjem o ovom amandmanu amandman je odbijen sa 123 glasa, 31 je glasalo za, 23 se uzdrzalo, prihvacen je zakljucak Komisije za zakljucke, broj 4. Molim? (zahtev da se posebno glasa o 4. tacki predloga zakljucaka, posto se predlozeni amandman i ta tacka ne iskljucuju)

Na kraju, posle zavrsetka diskusije i glasanja o amandmanima i tackama, dacemo predlog, u celini, na izjasnjavanje. Molim?

Peta tacka Komisije: »Skupstina Saveza studenata Beograda ovlascuje Univerzitetski odbor Saveza studenata Beograda da na godisnjoj skupstini predlozi mandatora za sastav nove redakcije lista Student i da pripremi predlog clanova za novi savet novinsko-izdavacke kuce 'Student'«. Da li ima neko ko zeli da izlozi amandman na ovu tacku? Bube Rakic. Izvoli.

Bube Rakic:

Ukoliko se ova tacka prihvati, opet se prekrsio Statut. Znaci, prvo mora da se promeni Statut. U Statutu jasno pise da mandat glavnom uredniku moze da dâ Savet (negodovanje). Mora prvo Savet da se izabere da bi Savet naimenovao nekoga, poverio nekom mandat ko ce da izabere redakciju.

Milomir Marinovic:

Moj se amandman sastoji u sledecem. Ja se izvinjavan, ja sam pravnik i malo deformisan u tom smislu, i uvek razmisljam u ovim relacijama koje daju nekakva dokumenta, nekakve regulacije, kao sto je u ovom slucaju nas statut. Ja imam sledeci amandman: buduci da Komisija za zakljucke ovde nam daje jedan zakljucak koji je ocigledno u suprotnosti sa Statutom, dakle, daje nam jedan nestatutarni zakljucak... (prigovor) Molim, molim. Amandman je sledeci: da se tacka 3, koja govori o smenjivanju Redakcije, odbaci, posto nije u skladu sa Statutom koji smo ovde imali prilike da cujemo (bucno negodovanje, bucno odobravanje).

Predsedavajuci:

Molim Te. Posto smo tu tacku vec izglasali ja - posto nema formulisanih amandmana na petu tacku, koju sam procitao, molim delegate da se izjasne o petoj tacki. Molim, ko je za petu tacku predlozenih zakljucaka da se izjasni dizanjem karte (kratak aplauz).

Milomir Marinovic:

Zasto nije stavljen na glasanje moj amandman, molim vas?

Predsedavajuci:

Zato sto si Ti zakasnio, druze. Tu tacku je Skupstina vec usvojila (smeh, prigovor Marinovica). Izvini, molim Te, posle ces se javiti ponovo za rec, kad budemo glasali o novim amandmanima. Molim da podignete kartice. (...) 140 glasova. Molim, ko je protiv? Jedan, dva, tri, cetri, pet, sest, sedam, osam, devet, deset, jedanaest, dvanaest, trinaest. Trinaest. Molim, ko je uzdrzan? (glasno prebrojava) Devetnaest. Rezultati ovog glasanja su sledeci: za tacku 5, predlozenu od strane Komisije za zakljucke, glasalo je 140 delegata. Protiv tacke je glasalo 13, uzdrzano 19; ukupno 152 - to je kvorum (glasovi: »172«). 162 (glas: »sedamdeset«), 172, ja se izvinjavam, 172, to je kvorum. Prema tome, konstatujem da je peta tacka usvojena. Molim, sada... (zagor) Molim vas, malo tise. Pre nego sto bih ceo integralni tekst stavio na izjasnjavanje, da li ima jos nekih formulisanih amandmana za ovo? Rec ima Djordjije Uskokovic.

Djordjije Uskokovic:

Zahvaljujem Radnom predsednistvu, posebno drugu predsedavajucem sto mi je najzad dao rec (ironican zagor). Medjutim, ja sam i pre trazio rec pa je nisam dobio i, prema tome, necu, naravno, govoriti o onome o cemu sam mislio govoriti kad sam pre trazio rec. Dacu nekoliko amandmana. Prvi je... odnosno, pre toga, molim vas, jednu recenicu. Posto sam kao saradnik Studenta pominjan u pojedinim zvanicnim dokumentima, izmedju ostalih i u dokumentima Univerzitetskog komiteta, gde su vrsene i pogresne procene i pogresna tumacenja, i falsifikati itd., meni nije bilo moguce ni na koji nacin, nigde, pa cak ni na ovoj skupstini da o tome govorim. Necu o tome, naravno, ni sad da govorim, ali cu reci nesto sto je slicno Ilija Moljkovic rekao pa su mu se smejali. Rizikujuci i ja to da mi se smejete, ipak cu reci. Naime, nije mi bilo moguce da kazem o onome o cemu sam neopravdano optuzivan; prema tome, ne snosim nikakvu moralnu i politicku odgovornost - bilo to pred istorijom, bilo pred kim drugim - za ono sto se ovde dogadja (zagor). Prema tome - upamtite, ili zapisite, kako god hocete - meni nije bilo moguce da razgovaram s ljudima koji su me tuzili i ne snosim odgovornost ni za kakve posledice ovakvog rada (zagor).

E, sad prelazim na amandmane. Prvi amandman - donekle shodno ovome sto sam govorio: da se u zakljuccima, molim vas, ja se necu ni amandmanima, nicim truditi da se na bilo koji nacin spasava Redakcija, ili Savet i ovo; ja mislim da je tu stvar gotova, gotovo je bilo pre nego sto smo dosli, itd., i treba da ode, i u redu (zamor). Molim vas. Medjutim, od dva zla treba traziti manje i treba spasavati sto se spasiti moze (zagor). A to je ugled, to je ugled velikog broja ljudi. Prvo: da se u zakljuccima konstatuje kao posebna tacka da svim ljudima nije bilo moguce da govore ni na nekolike skupstine Saveza studenata. Nisam ja jedini kojemu nije data rec. Molim vas, medju njima su i veliki broj urednika i saradnika Studenta. To je posebno. Da se ta tacka unese u zakljucke. Druga tacka: ono sto je kolega govorio o sudskim stvarima. Vidite, jedan covek se tamo onako vrlo intimno lupio po celu, kad su ono skocili redari. Mislim da je donesena ovde jedna odluka, ili zakljucak koji sam sebi protivreci. Izglasala je Skupstina - i ja podrzavam tu odluku - da se protiv Redakcije i saradnika itd., ne vrsi nikakva sudska potera, kako li, presuda, itd., sto znaci: dovodi se u pitanje sve ono sto je na Skupstini receno, i u dokumentima, da je Redakcija i saradnici bili staljinisti, cetnici, sovinisti, neprijatelji, itd. E, molim vas, te dve stvari onda... Pazite, mi dolazimo sad u protivrecnost da priznamo da je Student i svi oko njega neprijatelji, ali, istovremeno, ne prihvatamo zahtev da te ljude kao neprijatelje sudski gonimo (prigovori). Mislim da je to protivrecno. Drugo, ako smo izglasali... Molim vas, moguce je i jedno drugo tumacenje. Ako smo izglasali, ako smo se slozili, ako smo odbili taj predlog da se protiv njih vodi bilo kakva istraga, je li - u smislu sudski itd., onda ne stoji ono sto je na Skupstini govoreno. Prema tome, zahtevam da se u zakljuccima Skupstine unese, ako ne ovo prvo a ono ovo sad sto cu reci: da se Skupstina ogradjuje, ili: ne prihvata nikakve ocene i misljenja, koja su izneta na Skupstini i bilo gde, da je Redakcija bila neprijateljska, cetnicka, ustaska, staljinisticka, itd. Mislim, te stvari ne idu zajedno (aplauz).

Molim vas. Nisi sasvim dobro interpretirao amandmane. Prvi amandman je bio da se u zakljuccima unese da svi prijavljeni delegati, a posebno saradnici i urednici Studenta, nisu mogli dobiti rec na Skupstini. Nemam nista protiv da se tome da obrazlozenje da je bilo vreme odmaklo i da nisu mogli da dodju na red. Nemam nista protiv obrazlozenja koje ce se dati tom amandmanu, molim, ali kao amandman da stoji.

Predsedavajuci:

Ja bih Te zamolio da se odmah izjasnjavamo sad o ovom amandmanu. Molim, ko je za ovaj amandman, ovako formulisan, da digne delegatsku kartu (glas: »uz obrazlozenje«). Uz obrazlozenje. To je normalno (...) Osamdeset i osam. Ko je protiv, molim? (...) (prigovor: »ovde nisi brojao«) Sedamdeset i sest. Ko je uzdrzan, molim? (...) Dvadeset i osam. Mogu da objavim rezultate. Za ovaj amandman je glasalo: za 88 delegata, protiv 76, uzdrzano 28 - ukupno 192 delegata. Imajuci u vidu ovaj rezultat, amandman je usvojen. Molim da se drugovi iz Komisije za zakljucke pripreme da formulisu sam predlog.

Djordjije Uskokovic:

Sledeci amandman je bio u vezi s osudom i nacinom osude, i onim stvarima o kojima se razgovaralo ovde na Skupstini. Ja sam shvatio, zakljucio da je protivrecna odluka koju smo mi doneli glasanjem, odnosno vi ste, ja sam se uzdrzao od takvog glasanja - koju su delegati doneli glasanjem; znaci: odluceno je da se protiv Redakcije i saradnika itd. ne vodi nikakva sudska istraga. Medjutim, (zagor) onda je bilo, molim vas, to je u neskladu sa onim sto je radjeno na Skupstini... (upadica) Molim te, Zuco, ja Tebe nisam prekidao, i budi pristojan. (Predsedavajuci: Molim Te...) Molim, nisam zavrsio formulaciju amandmana. (Predsedavajuci: Izvini, molim Te. Nemoj diskutovati, formulisi ga. Pokusaj da formulises.) Formulisacu. Predlazem da se usvoje jedna od dve stvari. Kazem jedna od dve, jer se obe medju sobom iskljucuju. Ili - ako smo usvojili ono da Redakcija nije, u smislu: sudski, odgovorna, da se onda u zakljuccima Skupstine formulise zakljucak u kome se Skupstina ogradjuje i smatra nevazecim ona misljenja, one stavove koje su sa govornice ove skupstine delegati iznosili, a to je da je Redakcija neprijateljska, ustaska, cetnicka, staljinisticka itd. (upadica) Molim vas. To je drugo ako smo mi izglasali da ljude ne gonimo sudski. Ali, drugo je da li mi i dalje stojimo, da li Skupstina i dalje stoji iza onih ocena koje su iznete ovde. To je drugi amandman.

Predsedavajuci:

Molim vas (komentari). Ne otvaram diskusiju po ovome; smatram da je ovaj amandman, drugacije formulisan, vec bio na glasanju.

Djordjije Uskokovic:

Nije bio drukcije, bio je drugi amandman, covece (povici: »bio je«). Molim vas, bio je amandman da li da se ljudi osudjuju sudski ili ne, ali ovaj amandman nije bio: da se Skupstina izjasni o onome kako su kvalifikovane, kako su obrazlozene ove odluke Skupstine (»bio je, bio je«; aplauz).

Predsedavajuci:

Ima rec Celenkovic Teodosije, u prilog ovog amandmana.

Teodosije Celenkovic:

Ja se izvinjavam. Kratko pitanje da postavim Djordjiju, da bismo znali o cemu glasamo (povici: »amandman samo«). Ko je... (negodovanje: »amandman«), ko je od delegata proglasio redakciju Studenta cetnickom i tako dalje? (zagor)

Djordjije Uskokovic:

Molim vas. Na osnovu ovog pitanja i na osnovu onoga sto je receno ja predlazem (komentari) da se unese amandman... (zagor) Molim vas... (prigovori, povici: »odgovori na pitanje!«) Pa, znate sta? Pogledajte poslednji Student (»odgovori na pitanje«), pogledajte, molim vas, izjavu onog studenta na prosloj, pretprosloj skupstini Saveza studenata, sa Ekonomskog fakulteta, ja mu ne znam ime, i videcete da je tamo rekao, da su se oko njega okupile neprijateljske, sovinisticke, antisocijalisticke grupe... (zagor, negodovanje, glasovi: »to je drugo pitanje«) Ja predlazem...

Predsedavajuci:

Molim vas, molim Te, Djordjije, izvini, molim Te. Posto, ocigledno, predlazes modifikovan onaj amandman, u ovom trenutku si - u svojoj diskusiji, ne u formulaciji amandmana, postavio nesto sto je sa pitanjem Celenkovica, u ovom trenutku, ja mislim, bar za mene, i ja ne znam da li delim misljenje jednog dela delegata, ili vecine...

Djordjije Uskokovic:

Ja predlazem da u zakljucke udje ovakav amandman: da se Skupstina ogradjuje i ne prihvata one optuzbe Studenta koje su Redakciju i list proglasile neprijateljskim, antisamoupravnim, suprotnim poziciji Saveza komunista - neprijateljski itd. Da se nadju formulacije koje su bile tokom diskusije, i kakve su se pojavljivale u javnosti nakon izjava, i izjava cak i na Skupstini. To je jasan amandman (aplauz, negodovanje, zvizduci).

Predsedavajuci:

Molim vas, sad je, sad je, sad je Djordjije Uskokovic, mislim, najpreciznije formulisao svoj amandman, ali je Celenkovic zatrazio amandman na amandman. Prema tome, molim.

Teodosije Celenkovic:

Moj amandman na amandman druga Djordjija Uskokovica je da Skupstina o tome ne glasa jer nam drug Djordjije Uskokovic nije odgovorio na pitanje ko je to proglasio redakciju Studenta cetnickom itd. (aplauz, protesti)

Djordjije Uskokovic:

Molim vas, posto smo u vremenu dok smo razgovarali... drugovi su citali prosli Student i dosli su do tih imena, koja, nazalost, nisam upamtio, ja molim da kratko iznesu, (da) oni odgovore na ovo pitanje. Ovlascujem ih.

Predsedavajuci:

Nemoj. Djordjije Uskokovicu, posto mislim da si formulisao amandman, u ovom trenutku ja prvo dajem mogucnost delegatima - po istoj proceduri kao sto smo diskutovali prvo o amandmanu pa onda o tacki zakljucaka, da sada diskutujemo, da se izjasni Skupstina, bez dalje diskusije, o amandmanu na Tvoj amandman, zatim o Tvom amandmanu (prigovor). Molim Te. Drug Celenkovic je postavio pitanje Djordjiju Uskokovicu i on nije u stanju da odgovori jer ne zeli da odgovori. Prema tome, molim... (negodovanje, zagor)

Djordjije Uskokovic:

Molim vas, ja zelim da odgovorim, ali sam vam rekao: nemam zapisnik, nemam stenogram kod mene i ne secam se tacno imena. Ali nije bio jedan nego ih je bilo deset. Pozivam one ljude koji se javljaju, koji znaju ta imena da ih kazu. Nije to izmisljotina, mi smo svi zivi ljudi: znamo sta je bilo za cetiri-pet dana rada ove skupstine.

Predsedavajuci:

Daj, molim Te, ostavi mikrofon i da... Molim delegate da se izjasne (negodovanje) o amandmanu na amandman (protesti, povici, prigovori, zagor).

Teodosije Celenkovic:

... (bucan protest) Amandman na amandman druga Djordjija Uskokovica zasnivam na tome sto on je dao taj amandman bez ikakvih cinjenica (bucno reagovanje, prigovori).

Predsedavajuci:

Molim vas, da se onda delegati...

Djordjije Uskokovic:

Molim vas, ja cu onda da dam obrazlozenje povodom amandmana na amandman.

Predsedavajuci:

... (zagor) Cekaj, ostavi, molim Te (zagor). Molim delegate da se izjasne o amandmanu na amandman, druga Celenkovica. Molim, ko je za... (bucan protest, zvizduci)

Djordjije Uskokovic:

... (galama) Ne, prvo je moj amandman. Molim vas, prvo je moj amandman, pa je onda na glasanje drug Celenkovic. Ako se moj odbaci, onda se njegov glasa. Nemojte da se igrate (zagor).

Predsedavajuci:

Izvini, molim Te, Djordjije Uskokovicu, mislim da je procedura... (revoltiran istup jednog studenta:...) Ja molim delegate Skupstine da saslusaju (prigovor) ovo sto zelim da kazem u ovom momentu. Prvo, u ovoj utvrdjenoj proceduri prilikom izglasavanja zakljucaka postovali smo prednost amandmana nad stavovima koje je Komisija predlozila. Prema tome, prvo smo se izjasnjavali o amandmanu pa onda o stavu Komisije. Ista je procedura kad se radi o amandmanu na amandman: prvo se izjasne o amandmanu na amandman, zatim o postavljenom amandmanu i... Mislim da je to jedino ispravno. (Djordjije Uskokovic: U ovoj situaciji...) U ovom slucaju, molim Te...

Djordjije Uskokovic:

Celenkovic nije podneo amandman nego pitanje; pitao me. Ja kazem: imena se ne secam... (protesti, buka, povici: »dosta ti!«, »oduzmi mu rec!«)

Predsedavajuci:

Djordjije, molim Te, nemas rec i, molim Te, nemoj u ovom momentu da Ti predsedavas sednici. Ukoliko Skupstina smatra da treba... (buka, povici) Sta smatra? (galama, povici: »prekini ga«) Molim vas, u ovom momentu da se delegati delegatskim kartama izjasne o amandmanu na amandman, druga Celenkovica. Ko je za to, neka digne delegatsku kartu (negodovanje, galama). (...) Sto dvadeset i jedan. Molim, ko je protiv tog amandmana na amandman? Tri. Ko se uzdrzava? (...) Dvadeset i jedan (zagor, komentari, prigovori). Molim vas. Po rezultatima glasanja za amandman koji je dao Celenkovic izjasnio se 121 delegat, protiv 3, 21 uzdrzan - ukupno 145. Ocigledno da se nisu svi delegati izjasnili (zagor, povici: »nema kvoruma«). Molim vas (zagor). Molim? (prigovor) Imajuci u vidu potrebu da se proveri kvorum, ja molim da se podignu delegatske karte (zagor, pauza). Ja sam vec izbrojao 165 delegatskih karata; ocigledno da u ovom momentu u Skupstini kvorum postoji, medjutim, da se delegati nisu opredelili u ovom prethodnom glasanju (prigovori). Molim, da li u ovom momentu... Molim vas... (zagor, glas: »trazim rec, Bato«) Molim Te... (povici: »ne moze!«, »ne daj mu!«; bucan protest) Molim? Da li u ovom momentu oni koji se uopste nisu izjasnili o ovom amandmanu treba ponovo da se izjasnjavaju, ili ih treba smatrati uzdrzanim? (buka, grupno: »uzdrzanim«; protesti: »ne moze«) Molim? Ilija Moljkovic samo...

Ilija Moljkovic:

Ja nisam digao kartu niti za, niti protiv, niti sam se uzdrzao... Smatram, predlazem ovoj skupstini da glasamo o zakljuccima u celini... Da ostanemo dostojanstveni makar malo... (glasovi: »tako je«; aplauz)

Predsedavajuci:

Molim vas, da li u ovom momentu prekidamo diskusiju o ovim amandmanima? (buka, povici: »prekidamo«, »ne prekidamo«)

Djordjije Uskokovic:

Molim vas, ja mislim da se ne moze glasati o jednom amandmanu dok se valjano ne izglasa prethodni amandman. Prilikom formulacije mog amandmana drug Lukic je pogresio i prvo je pitao ko je za amandman na amandman Celenkovica; mozda je napravio lapsus (galama). Molim vas, ja, ocigledno - posto se desavaju takve stvari, odustajem od daljeg davanja amandmana, mada sam imao i treci, i zahvaljujem vam na paznji (kratak aplauz, zvizduci).

Predsedavajuci:

Hvala. Ilija Moljkovic.

Ilija Moljkovic:

Molim da Radno predsednistvo stavi moj predlog na glasanje (odobravanje).

Predsedavajuci:

Molim delegate Skupstine da se izjasne o predlogu Ilije Moljkovica. Ko je za taj predlog, neka digne delegatsku kartu (glasovi: »svi, svi«, »nemoj da brojis«). (...) 172 glasa. Molim ko je protiv ovog predloga da podigne delegatsku kartu. Nema. Uzdrzanih? Cetri. Konstatujem da je predlog prihvacen. Molim da se glasa o zakljuccima u celini, sa usvojenim amandmanom druga Djordjija Uskokovica, koji je usvojen od strane Skupstine pre nego sto je donela ovu sada odluku.

Bube Rakic:

... da se stavi datum: 10. januar 1984. Zato sto je upravo tad pocelo (smeh, aplauz).

Predsedavajuci:

Molim vas, molim vas. Znaci: glasamo o usvojenih pet tacaka, o Zakljuccima u celini, sa amandmanom koji smo usvojili, koji je Djordjije Uskokovic podneo. Molim delegate: ko prihvata takve zakljucke da podigne delegatsku kartu. Ko je za Zakljucke, molim? (...) 159 glasova. Molim: ko je protiv ovih zakljucaka? (...) Dvanaest. Molim vas, jos jedanput samo, molim vas. Jedan, dva, tri, cetri, pet, sest, sedam, osam, devet, deset, jedanes, dvanes, trines. Trinaest. Ko se uzdrzava? Molim? (...) 15 - koliko ja vidim; 15. Po rezultatima koji su... (prigovor)

Molim vas, konstatujem da je Skupstina usvojila Zakljucke koje je predlozila Komisija za zakljucke, sa amandmanom Djordjija Uskokovica, koji je Skupstina takodje usvojila -sa 159 glasova za, 13 glasova protiv i 15 uzdrzanih (kratak aplauz).

Molim vas. U ovom momentu - u cetri i petnaest (16,15), momentalno sada bi Skupstina trebala da raspravlja jos o tri tacke dnevnog reda (»neee«). Postoji inicijativa i jedne grupe delegata, i Radno predsednistvo smatra da bi u ovom momentu raspravljanje o veoma ozbiljnim, takodje, pitanjima - koja su predvidjena na ovom dnevnom redu, verovatno se odvijalo u manje radnoj atmosferi i mogucnosti da se sve o ovim pitanjima iznese. Zbog toga predlazemo da se ova pitanja postave na godisnjoj skupstini Saveza studenata Beogradskog univerziteta (»tako je!«). Da li se prihvata? (glasovi: »prihvata«) Da onda zakljucujemo ovu tacku dnevnog reda.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar