Broj 185

Naporan ali uspesan politicki vikend

Bez opozicionog »Studenta«

Sve su komicnije teze ljudi oko (do)sadasnje redakcije o nelegalnosti odluke Skupstine Saveza studenata Beograda

Odlukom skupstine Saveza studenata Beograda Student ce izlaziti bez dosadasnjeg glavnog urednika, dosadasnje redakcije i dosadasnjeg saveta - razume se: bez raskoraka sa politikom Saveza studenata.

Za ovu odluku glasalo je 159 delegata, protiv odluke 13, a 15 delegata se uzdrzalo od glasanja.

Pa ipak: (do)sadasnji glavni urednik osporio je legalnost ove ubedljivo jedinstvene i punovazne odluke kojom se zavrsava period politickog vrsljanja jedne opozicione grupe svrstane oko teoretskih i prakticno-politickih protivnika samoupravnog drustva i politike SKJ.

Sporo ali dostizno

Put do ove odluke nije bio lak i jednostavan: spontana studentska nezadovoljstva politickom koncepcijom Studenta nisu mogla da dodju do reci od malobrojne, ali dobro organizovane grupe koja se dinamicno kretala po svim studentskim tribinama i uvek je bila blizu mikrofona. I iskljucivi arbitar u tome koji ce se glas cuti sa stubaca Studenta.

Tek je reski dokument Univerzitetskog komiteta (o idejno-politickoj orijentaciji Studenta) uneo organizovanije tonove i pocetak stvarnog dijaloga o listu - nasuprot kolportersko-redakcijsko-advokatskom samohvalisanju Studenta kao jedinog slobodnog i slobodarskog lista za razliku od ostale »dirigovane« stampe.

Ocena Univerzitetskog komiteta nije primljena aklamacijom, nikad formalno i iz discipline, a svaki put, na svakom mestu, i sa nekoliko ostrih osporavajucih govorcica - po pravilu iz krugova bliskih redakciji, ako ne cisto redakcijskih!

U dva tri opoziciona gnezdasca ocena je docekana na noz i - odbacena. Ipak, to su izuzeci koji potvrdjuju po dva tri pravila.

Na »svom« terenu

Medjutim, kad su studentske mase usle u raspravu - onda je grupa oko Studenta potucena cak i na terenu koji je smatran njenim - na samom Filozofskom fakultetu.

Na tom terenu, koji se smatrao vrucim za Savez komunista, izgoreli su - ekstremisti! Tek kad su se na okupu nasli studenti vece polovine Filozofskog fakulteta, videlo se da su samozvanci sa sociologije i filozofije uzurpirali pravo da predstavljaju studente celog Fakulteta, a sa laznim mandatima (dobijenim na nekvorumskim skupstinama, pa jos samovoljno produzenim!) oni su za mnoge vrlo uverljivo izigravali legalnost svog ponasanja!

Opozicija dakle, gubi svoj izlog. A jedan deo profesionalizovanih »revolucionara« gubi visestruki alibi da se nametljivo, kao predstavnik studentskog mnjenja, pojavljuje svuda gde treba da remeti stvarni dijalog, stvarnu borbu misljenja, stvarne napore da se razvije drustvena kritika - umesto bezobzirne kritike osnova i prakse samoupravnog drustva.

Jedno potpitanje

Naivno bi bilo poverovati da ce se porazeni monopolisti na studentsku rec, na mesta u studentskim forumima, povuci, da ce poceti da se bave, na primer, studiranjem!

Jer, time se ne bave ni oni njihovi drugari koji nemaju javne funkcije u redakcijama ili forumima.

Bilo bi vrlo zanimljivo videti za nekih pedesetak momaka: kad su dali poslednji ispit, koliko su stvarno studenti a koliko im je indeks samo politicka legitimacija. Pa cak i: kako to da mogu tako dugo da zive ne privredjujuci, ne dobijajuci stipendije.

I uopste: ko finansira momke bez legalnih prihoda. Da li je to iz nekih fakultetskih fondova, ili opet uzurpiranih studentskih para, ili cak i drugarska »revolucionarna« pomoc njihovih starijih vodja koji zaradjuju izmedju 500 i 800 hiljada starih dinara: koje na katedrama, koje kao autori knjiga (»nemaju slobodu stvaranja«!), koje kao clanovi raznih saveta u kojima se ne radi, ali se zivi od pameti i ugleda.

To, razume se, nije pitanje orijentacije Studenta, ali je dosad imalo jak uticaj na tu orijentaciju - ta idejna, organizaciona i druga sprega.

V. N.

Vecernje novosti, 12. 01. 1970, str. 2.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar