Broj 185

Iz izlaganja Latinke Perovic, sekretara CK SK Srbije na savetovanju u Republickoj konferenciji SSRN

»Student« bi trebalo da bude ozbiljan kriticki list

(...) Osvrcuci se na situaciju oko Studenta, Latinka Perovic je istakla da je ovaj list, po tome kako je bio orijentisan i sta je pisao, odavno prestao da bude studentski list i pretvorio se u list jedne politicke grupacije.

»Postavilo se i pitanje: kako reagovati u toj situaciji. Bilo je dosta zahteva da se stvari brzo okoncaju, da se list zabrani i slicno. Nase je stanoviste bilo da nista ne moze da se lomi preko kolena, da je potrebna politicka akcija, da imamo dosta snage da tu akciju vodimo i da je ta akcija potrebna ne radi taktiziranja s tim politickim grupacijama, nego upravo radi studenata, da bi se ucinile jasnijim politicke razlike.

Ta nasa orijentacija je izazvala mnoge sumnje i rezerve. Bilo je ljudi koji su govorili: to je zaista najispravniji i najdemokraticniji put, ali za taj put preuzimate velike rizike. Mi smo smatrali da se na samom Univerzitetu, ne samo u Savezu komunista, nego i medju studentima, moraju ispoljiti snage koje ce povesti borbu i okoncati politicku krizu koja je izbila oko Studenta i cele situacije na Univerzitetu. Upravo tu je bila potrebna strpljiva politicka akcija, koja je sve vise otkrivala nase sopstvene praznine i slabosti.

Nismo neka druga grupacija, koja zeli da se odrzi na vlasti, vec da smo politicki pokret koji se bori za izvesne vrednosti u drustvu i ne dopusta da se te vrednosti olako dovode u pitanje

Moram da kazem da je uverenje studenata, a to je vrlo dragoceno, da nisu slomljeni u politickoj borbi, da ih niko nije pritiskao, da ni unutarnjom ni spoljnom presijom nije onemogucen njihov rad i da su sami doneli odluku o onome sto je osnovno - da se napravi ozbiljan kriticki list koji ce zaista okupiti sve ono stvaralacko i pametno na Beogradskom univerzitetu.

Sve ovo govorim samo zbog toga sto mislim da je u sadasnjem periodu u Srbiji, i za Univerzitet i za druge nase sredine, vazno jedinstvo ciljeva i sredstava. Mi moramo ici na najsire demokratske akcije, u kojima cemo biti organizovani jer se i sukobljavamo sa organizovanim grupacijama, i u kojima cemo, zaista i sadrzinom i metodom, pokazati da nismo neka druga grupacija, koja zeli da se odrzi na vlasti, vec da smo politicki pokret koji se bori za izvesne vrednosti u drustvu i ne dopusta da se te vrednosti olako dovode u pitanje.« (...)

M. Stojanovic

Politika, 14. 01, 1970, str. 6.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar