Broj 185

Ko to kaze, ko to laze...

Niti su svi Albanci teroristi, niti su sve njihove stranke separatisticke, kao sto ni svi Srbi nisu milosevicevci, seseljevci ili arkanovci

Godinama trovani »kosovskim problemom« kao kljucnim pitanjem nacionalnog »biti il' ne biti« tesko mozemo da se u ovoj najnovijoj krizi otmemo refleksu koji u nama izaziva razbuktavanje kosovskog plamena. Dominirajuca nacionalisticka ideologija uspela je da vecini gradjana Srbije usadi svest o tome da je svaki zahtev koji dolazi od strane albanskog zivlja na Kosovu u stvari antisrpski i, u sustini, neprijateljski. Besprimerna zloupotreba nevolja kosovskih Srba bila je prvo uvod u diktaturu koja je na vec znan i opisan nacin razbuktala ratni vihor po celoj Jugoslaviji. Ispostavilo se ubrzo da ono sto vazi za hrvatske Srbe ne vazi za kosovske Albance. To jest da oni tamo imaju pravo na svoju drzavu, a da ovi ovde nemaju pravo cak ni na autonomiju. Ispostavilo se i to da je prica o nasoj nacionalnoj ugrozenosti bila samo paravan iza kojeg je grupa ljudi u i oko vlasti uspela da krv i patnju sopstvenog naroda i gradjana svoje zemlje pretoci u debele bankovne racune i iz opste pogibije i krvoprolica izadje beskrupulozno obogacena. U toj opstoj lagariji, kosovska prevara nije bila najveca i najkrvavija. Bar ne do sada.

A sada nas ponovo plase Kosovom i masu krvavim kosuljama poginulih mladica u policijskim uniformama. Albanci su i dalje uljezi, stranci, agresori, teroristicka banda, besni psi koje treba pobiti. Ponovo nas lazu, surovo, bestidno, drsko... Teraju nas da poverujemo kako su poslednji akti albanskog terorizma, kojeg osudjuje citav demokratski svet, u stvari pali s neba, a ne da su samo posledica neverovatno licemernog i neodgovornog poigravanja sa kosovskim buretom baruta koje vec godinama sprovodi srpska vlast na celu sa Slobodanom Milosevicem. Teraju nas da poverujemo kako gradjani Srbije albanske nacionalnosti uzivaju mnogo veca prava od gradjana srpske nacionalnosti, pa, eto, bezobrazno traze preko 'leba pogacu. Teraju nas da ne vidimo kako najnovija kosovska drama samo treba da zameni opljackane drzavne fondove, neisplacene plate i penzije, opste siromastvo i propadanje. Teraju nas, na kraju, da sve to progutamo spremljeno po receptu Televizije Srbije koja je odavno postala sinonim za dezinformaciju, manipulaciju i laz. Oni opet raspiruju mrznju jer od mrznje zive i njome se hrane.

Niti su svi Albanci teroristi, niti su sve njihove stranke separatisticke, kao sto ni svi Srbi nisu milosevicevci, seseljevci ili arkanovci. Niti su svi Hrvati ustase, niti svi bosanski muslimani - mudzahedini. Ova prica je vec ispricana i ako jedan truli, nemocni i opasni rezim i dalje na njoj insistira to ne znaci da mi, gradjani Srbije, u tu ogavnu pricu i dalje moramo da verujemo.

Zivoslav Miloradovic


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar