Broj 187

Saopstenje

Na sednici odrzanoj 21. marta 1998. godine u Subotici, Savet Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije doneo je odluke i akta kojima se usavrsava unutrasnja organizacija Saveza, koji kao organizacioni oblik za razmenu iskustava, dogovora o funkcionisanju i razvoju lokalne samouprave postoji godinu dana.

Posle godine dana postojanja, i uprkos otezalim uslovima, nova lokalna vlast koju cine predstavnici koalicije Zajedno, koalicije Vojvodina i stranke: Savez vojvodjanskih Madjara, Savez gradjana Subotice, Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara i Reformsko-demokratska stranka, udruzene na lokalnom nivou, postigle su znacajne uspehe i ispunile predizborna obecanja data gradjanima.

Nova lokalna vlast uspela je da ocuva gradove, da unapredi rad komunalnih sluzbi, da brine o gradjanima, roditeljima, deci i starima. To je postigla uprkos pritiscima republike i uprkos tome sto su nadleznosti opstina i gradova male, a izvori finansijskih sredstava krajnje skuceni.

Znacaj ovih rezultata nove lokalne vlasti utoliko je veci sto republicka vlast, mada raspolaze svim mehanizmima i sredstvima, nije ispunjavala svoje obaveze ni prema lokalnoj vlasti niti prema gradjanima. Penzije se ne isplacuju redovno, kasne decji dodaci i druga socijalna davanja. Nizom pogresnih poteza u drzavnoj politici republicka vlast je produbila i krizu na Kosovu pokazujuci svakim danom da je nesposobna da je resi.

U narednom periodu Savet Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije narocitu paznju posvetice radu resornih odbora.

Savez slobodnih gradova i opstina Srbije


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar