Broj 187

Deseta godina »Republike«

Jubilej je obelezen izlozbom, tribinama i javnom sednicom Saveta i Redakcije lista

Desetu godinu svog postojanja list Republika obelezio je izlozbom koja je, pod nazivom »Skriveni delovi istorije«, odrzana od 1. do 5. aprila u Paviljonu »Veljkovic« u Beogradu. Izlozbeni eksponati, u stvari prilozi koji su svih ovih godina objavljivani u nasem listu, na istrazivacki i analiticki nacin razotkrivaju ono sto vlast brizljivo prikriva _ kako je i zasto nastao rat i kako je doslo do ekonomskog i socijalnog sunovrata koji nas je zadesio. Posebna paznja posvecena je idejama o demokratskim promenama, inicijativama i pokretima za uspostavljanje demokratije i otporima mrznji i nasilju, bedi i siromastvu, zaostajanju i izolaciji. Otvaranju izlozbe prisustvovalo je oko 200 uglednih ljudi iz javnog i kulturnog zivota Beograda.

Tokom trajanja izlozbe, svakoga dana, odrzavane su i tradicionalne Republikine tribine. Drugoga dana, u cetvrtak 2. aprila, to je bila tribina »Sloboda misljenja, izrazavanja i delovanja«, u petak, 3. aprila, »Beda i bunt«, a u subotu 4. aprila tribina je bila posvecena temi »Sta je novo u lokalnoj vlasti i samoupravi«. Na svim ovim tribinama dijalog su vodili kompetentni sagovornici, uz aktivno ucesce citalaca naseg lista.

U nedelju, 5. aprila, pred zatvaranje izlozbe, odrzana je javna sednica Saveta i Redakcije lista. Tradicionalno otvorena za kriticka razmatranja sopstvenog rada i delovanja, Republika se i ovoga puta podvrgla sudu javnosti. U toku trajanja izlozbe, a narocito na javnoj sednici Saveta i Redakcije, od clanova Saveta i mnogobrojnih citalaca dobili smo niz korisnih sugestija kako da sadrzaj lista ucinimo jos interesantnijim i privlacnijim.

Posle Beograda, izlozba »Skriveni delovi istorije« otvorena je, u subotu 11. aprila, u Zrenjaninu, a uskoro ce biti odrzana i u nekoliko gradova Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ur.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar