Broj 187

Postovani citaoci

Evo nas opet u starom ruhu i prelomu. Ponadali smo se, jesenas, da s prekidom rata i lanjskim zamahom procesa demokratskih promena, makar i samo u lokalnim okvirima, dolaze bolji dani i za novine poput Republike. Ponadali smo se da raste potreba gradjana za duhovnim i politickim samooslobadjanjem i da u tome sve vaznije mesto imaju informisanje, kriticko misljenje i slobodno komuniciranje. U takvoj nadi nismo bili usamljeni. Izabrali smo za partnera dnevni list Danas i u protekla tri meseca izlazili smo pred citaoce zajedno. Kod njih smo uglavnom naisli na povoljan prijem. Ali, tiraz od 15 000 primeraka koji je za Republiku veliki skok, za dnevni list nije dovoljan da obezbedi finansijsku sigurnost i samostalnost, pogotovo u okolnostima koje nisu povoljne za nerezimske medije; one postaju sve neizvesnije, ne samo zbog poskupljenja hartije i stamparskih usluga, nego i zbog pogorsanja ideoloskih i politickih uslova za normalnu komunikaciju. Zbog svega toga, da ne bismo rizikovali gasenje oba lista, obustavljamo zajednicko izlazenje a saradnju odlazemo do barem nesto boljih vremena.

Zbog vec pomenutog pogorsanja uslova rada, prinudjeni smo da izvesno vreme list izlazi bez odgovarajucih korica i da od narednog broja obustavimo slanje lista onima koji nisu regulisali pretplatu. Pored rasta cena hartije i stamparskih usluga, sve veci su i troskovi distribucije, narocito postarine.

Verujemo da cete razumeti i prihvatiti nase razloge i da cemo i u ovoj, 10. godini izlazenja naseg i vaseg lista nastaviti saradnju.

Pretplata iznosi 100 dinara za zemlju, 200 dinara za inostranstvo (penzioneri imaju popust 50%).

Urednistvo


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar