Broj 187

Ducandzije u Europolisu

Sitni neomerkantilisticki bakaluk, obicno vezan za otvoreni prostor - »trg« (i sire trgoviste) danas se razbuktao i kod nas kao specifican rogobatan fenomen poznat kao kioskizacija, kiosktaun, a u svom najekstremnijem izgledu kao seseljopolis.

Kolibice, kucice, kuce, kucerine jos uvek u izgradnji, svojim kosturima kao metastaze na zelenim povrsinama, betonu i vodama svojim enormnim brojem i u nekim slucajevima neverovatnih velicina, otkrivaju nesto jos specificnije.

Naime, nije to samo izgraditi gradjevinu, treba tu dodatna investicija da se opremi i »unutrasnja arhitektura« - namestaj, sanitarni cvorovi, bela tehnika... Dakle, novci, devize, kapital...

Gledajuci RTS izvesno je da - dok je ovoj aktuelnoj vlasti i establismentu tako dobrih snimatelja, montazera i reditelja - arkadijskih i edenskih panorama nece nedostajati.

Tockovi zaustavljenih fabrika vrtece se do mile volje, ekolosko carstvo ce cvetati, rog izobilja rasti. Kontejneri u centru glavnog grada, ljudi nad kontejnerima, skalamerije otpada po ulicama - nece se videti.

Dajte nam Europolis, makar i u pasaluku, na pragu DzDzI veka!

Jelasin Sinovec


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar