Broj 188

Privatna javna stvar

Pored mnogobrojnih nesreca koje su nam se dogodile, imamo i tu da bas ovde zive dve, verovatno najnezadovoljnije dame, svaka od njih supruga predsednika - jedna predsednika drzave, druga vodje »najvece opozicione stranke u Srbiji«. Frustriranost dveju dama prevazisla je privatne okvire postajuci »javna stvar«, odnosno stvar drzavne politike. Nekada su carevi svojim nezadovoljnim suprugama podizali ljupke paviljone u kojima su one priredjivale privatne zabave za svoju dusu, cije su boljke znale dvorske dame i uzak krug posvecenih licnosti. Danas, cela drzava ili bar jedna republika svedok je intimnih politickih zelja dveju »prvih dama«, Markovicke i Draskovicke, kojima su muzevi, umesto paviljona, poklonili po jednu televiziju. Dok njihovi muzevi pricaju uglavnom podudarnu pricu (prvi o jedinstvu i prosperitetu, drugi o pomirenju), njihove supruge povele su nastavak bespostednog rata izmedju komunista i cetnika, izmedju onih koji »buducnost vide u Jugoslaviji« i onih koji Jugoslaviju smatraju »grobnicom Srba«.

Ono sto se dogadja na drzavnoj televiziji odavno je prestalo da nas iznenadjuje. Sada cemo morati da se navikavamo i na ponasanje nekada nezavisnog Studija B, koji ubrzano ide stazama svog starijeg brata. Onako kako Dana pocinje da lici na Miru, tako i Dragan Kojadinovic, celni covek Studija B, pocinje da lici na Dragoljuba Milanovica, svog pandana sa drzavne TV. Skidajuci sa programa Studija B u iznajmljenom terminu VIN Gordane Suse i Mrezu Lile Radonjic, Dragan Kojadinovic se prikacio uz drzavnu metlu koja »cisti« medijski prostor od onih koji su po misljenju cistaca »nepodobni«. Za samo par dana Kojadinoviceva suptilnost dozivela je radikalan pad. Sa VIN-om je bar pokusao da bude uctiv, pa je skidanje emisije uoci samog prikazivanja obrazlozio »nedostatkom termina«, dok je Mrezi brutalno sasuo u lice da mu se »ne svidjaju dva priloga: o referendumu i o Kosovu«.

VIN je, kao i svaka tvorevina koja je dozivela neku vrstu zabrane, prikazan krugu prijatelja i postovalaca. Projekcija je organizovana u Paviljonu Veljkovic, mestu okupljanja alternativaca.

Kasete VIN-a, Mreze, Produkcije B-92 i TV Dnevnika Lazara Lalica i ekipe putuju po Srbiji svedoceci o cudnoj pojavi, o nekoj vrsti poluelektronske ere u kojoj se nalazi ova zemlja.

Olivija Rusovac


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar