Broj 188

Knjizevnici i fariseji

Uloga nasih spisatelja - iz glasovitog UKS - u sludjivanju naroda tokom poslednjih deset godina nije nepoznata - njoj su bile posvecene ozbiljne analize i citava istrazivanja; u tom poslu pak uloga g. M. Beckovica je uistinu bila posebna, pa su mnogi tvrdili da u njegovim propovedima vise nista ne deluje kao iznenadjenje. Pa ipak, uz Uskrs i dane nase najvece nade - o tome javlja Nasa Borba od 15. aprila - pesnik je u Biljardi, na Cetinju, pred plocom sa svojim uklesanim imenom, izjavio i objavio ni manje ni vise kako je postao novi jevandjelista. Od mesija, proroka i propovednika odavno se ni ulicom proci ne moze pa ipak - ovo je previse. »Ja sam dvanaesti dobitnik Njegoseve nagrade« - kaze g. Beckovic i podseca da je i apostola bilo toliko i da je dvanaesti po redu bio njegov imenjak Matej. Dalje sledi nesto jos cudnije - »Kada je Juda izdao Hrista, kocka je pala na Mateja. To se i danas na Cetinju dogodilo«.

Kako god analizirali ovu izjavu cudjenje i zaprepascenje nas nece mimoici.

Nacuo je g. Beckovic nesto o tome, ponesto i pogadja; pominje jevandjelista Matej i »carinika« - u 10. 3. - pominju ga i Djela apostolska u 1. 26. ali isti jevandjelista - cije kazivanje potvrdjuje i Papija iz drugoga veka - pominje, malo napred, kako ce »izaci mnogi lazni proroci i prevarice mnoge«, kako ce oni biti »u odijelu ovcijem, a unutra su vuci grabljivi«. Sve to g. Beckovic nije nasao u jevandjelju i nije se tome ni cuditi; plemenska i paganski kobno suzena svest trajno ne prihvata jevandjeoski eticki maksimalizam i krilati paradoks Hristove istine; njega to i ne zanima - on je seo na mesto prvog medju jevandjelistima.

Sve ostalo je lako protumaciti. Ko je Juda na Cetinju to znamo, to nam svake veceri javlja Miloseviceva RTS. Pesnik tvrdi da je on izabran da bude jevandjelista. Blasfemije je oduvek bilo, ali ovo bogohuljenje srpskog pesnika i propovednika na mahnitom nacionalistickom saboru, koji traje vec punih deset godina, je neukusno, ono je cin protiv jezika i kulture; nesto slicno u srpskoj knjizevnosti - to je dokazano - nismo imali.

I niko, cak i medju hriscanima, ne reaguje.

Da je zaista makar zavirio u to isto Matejevo jevandjelje pesnik bi mogao pronaci i one bukvalno naturalisticki grube ali istinite reci Hristove o knjizevnicima i farisejima - iz 23. 27. - »Tesko vama knjizevnici i fariseji, licemjeri, sto ste kao okreceni grobovi, koji se spolja vide lijepi a unutra su puni kostiju mrtvackijeh i svake necistote«.

M. Dj.


© 1996 - 1998 Republika & Yurope - Sva prava zadrzana
Posaljite nam vas komentar